Interes tot mai mare pentru școlile profesionale și pentru cele duale

Tot mai multe companii private sunt dispuse să acorde burse tinerilor care vor să învețe în școli profesionale sau duale. Acești tineri pot reprezenta una dintre soluțiile la criza forței de muncă cu care se confruntă economia românească. Pe lângă bursele private, elevii acestor școli primesc burse din  partea Ministerului Educației. Statisticile arată că aproape 90 la sută dintre absolvenții acestor școli se pot angaja rapid în mediul privat.

Atractivitatea școlilor profesionale și duale a crescut foarte mult în ultimii ani, pentru că toți elevii primesc burse din partea statului român, iar în foarte multe cazuri, ei primesc burse și din partea unor companii private. Mai mult, aceste companii au investit în atelierele în care sunt pregătiți acești tineri. Companiile germane din Cluj finanțează o școală duală, iar cele din Austria au creat, la rândul lor, o școală duală, în care elevii sunt deopotrivă educați din punct de vedere teoretic și instruiți din punct de vedere practic. În Cluj-Napoca, au mare trecere clasele care îi pregătesc pe elevi pentru slujbe din domeniul industrial sau din cel al serviciilor, spune șeful Inspectoratului Școlar al județului Cluj, Valentin Cuibus.

O altă inițiativă este dedicată elevilor din mediul rural. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj a decis să se implice în crearea unei școli profesionale în comuna mureșeană Râciu, după cum a anunțat prorectorul universității clujene, Adrian Oros. Primii elevi sunt așteptați chiar din această toamnă, spune consilierul local din Râciu, Ciprian Belean.

Absolvenții școlilor profesionale și duale primesc oferte de muncă încă din ultimul an de studiu. Ei au și posibilitatea de a-și continua educația, astfel încât să obțină bacalaureatul și dreptul de a fi admiși la universitate.

 

Foto: HotNews.ro

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × two =