Fostul președinte al Senatului României, Mircea Geoană, a devenit secretar general adjunct al NATO. Numirea sa a fost anunțată în urmă cu scurt timp, de către secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stolttenberg.

Este cea mai înaltă poziție pe care o ocupă un român în cadrul NATO. În perioada 2013 – 2019, ambasadorul Sorin Ducaru a fost asistent al secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente. În martie 2019, Sorin Ducaru a fost numit director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene și a devenit, astfel, primul român numit la șefia unei agenții europene.

Mircea Geoană îi va succeda unei americance, Rose Gottemoeller. În ultimii 20 de ani, postul de secretar general adjunct al NATO a fost deținut doar de reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii.

Mircea Geoană este fiul unui general de armată din perioada comunistă. El a absovit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic București, apoi Facultatea de Drept a Univrsității București. Mircea Geoană a mai urmat cursurile Școlii Naționale de Administrație din Paris, cursul de Instituții Democratice al NATO și programul de dezvoltare managerială al Grupului Băncii Mondiale. De asemenea, este doctor în economie mondială al ASE București.

Din 1990, Mircea Geoană a devenit referent în cadrul Ministerului de Externe. În 1991, a fost promovat director al Direcției Afaceri Europene, iar în 1996 a fost numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Din anul 2000, a fost numit ministru de Externe, iar în anul 2004, a candidat, din partea PSD, în tandem cu Adrian Năstase, pentru postul de premier. Chiar dacă PSD a pierdut alegerile, Mircea Geoană a fost ales senator în acel an.

În anul 2008, a fost reales senator și a devenit președinte al Senatului până în 2010. Mircea Geoană a candidat, fără succes, pentru postul de președinte al României, în anul 2009.

În plan politic, a fost președinte al PSD și, apoi președinte al Partidului Social Românesc, formațiune politică ce și-a încetat activitatea. După alegerile din 26 mai și după încarcerarea lui Liviu Dragnea, Mircea Geoană a fost invitat să revină în PSD, însă a refuzat.

În plan civic, el este președinte al Institutului Aspen România, precum și membru al mai multor grupuri care promovează relațiile europene și euroatlantice.

„Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, că următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriașă provocare și o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetățeni. De-a lungul carierei mele diplomatice și politice am promovat legătura transatlantică și integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susținerea politică și instituțională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea”, a scris Mircea Geoană, pe Facebook, imediat după anunțul oficial.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *