Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a autorizat Rusia să revină în sânul instanţei de la Strasbourg. Este vorba de prima instituţie care ridică aşadar sancţiunile decise după anexarea Crimeeii şi declanşarea războiului din estul Ucrainei în urmă cu 5 ani. O revenire care nemulţumeşte profund autorităţile de la Kiev, potrivit RFI.ro.

Spre nemulţumirea ucrainenilor, cei 18 parlamentari ruşi au reapărut marţi în hemiciclul de la Strasbourg. In prealabil, Adunarea parlamentară a Consiliului Europei (APCE) acceptase, după 9 ore de dezbateri aprige şi discutarea a 222 de amendamente, să-i reprimească în sânul organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului pe reprezentanţii Moscovei. Lucru care nu se mai întâmplase din 2014 încoace, de când Rusia invadase Crimeea şi declanşase ostilităţile în Donbass. 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au votat pentru, 62 contra şi 10 s-au abţinut.

APCE, unul din organele Consiliului Europei, nu are putere de constrângere. El emite doar recomandări sau cere socoteală guvernelor în domeniul drepturilor omului şi al respectării democraţiei. In 2014, după anexarea Crimeeii de către Rusia, instanţa a retras delegaţiei ruse dreptul la vot. Moscova a replicat, boicotând mai întâi APCE şi apoi, începând cu 2017, refuzând să-şi mai plăteasă contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei. Recent, Rusia chiar a ameninţat că va părăsi instituţia de la Strasbourg, lucru care ar fi fost o premieră în istoria de 7 decenii a organizaţiei. In plus, un astfel de gest le-ar fi tăiat cetăţenilor ruşi orice posibilitate de recurs în faţa Curţii europene a drepturilor omului (CEDO). „Ar fi periculos ca sub pretextul unor chestiuni geopolitice care se reglează în alte părţi să împiedicăm accesul unor milioane de cetăţeni la instanţe care le apără drepturile” a estimat Amélie de Montchalin, secretara de stat franceză la Afaceri europene. Eventualitatea ca ruşii să fie privaţi de acces la CEDO – chiar dacă Moscova nu aplică întotdeauna deciziile acesteia – a convins în cele din urmă majoritatea statelor membre să accepte revenirea Rusiei în sânul Consiliului Europei.

Care a fost reacția Ucrainei aflați AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *