Un artist plastic din Transilvania a conceput un proiect artistic care pune în valoare arta bizantină în mai multe țări. Ștefan Ferenczi a creat o cale a icoanelor, care străbate România, Ungaria și Italia. La finalul acestei căi, icoanele create de el vor fi vândute la licitație, iar suma obținută va fi donată integral unei asociații caritabile, Help to Help, care dorește să construiască un centru pentru vârstnici.

Artistul plastic Ștefan Ferenczi a lucrat un an pentru a crea 22 de icoane bizantine. Lucrările sale au fost, sunt și vor fi expuse în mai multe biserici catolice și ortodoxe, iar în aceste zile pot fi admirate în Biserica Greco-Catolică din Luduș. ”Este o bucurie pentru mine să pot expune aici. Icoanele au fost expuse inițial într-o biserică greco-catolică din Satu Mare, apoi au ajuns la Cluj-Napoca, la București, precum și la mănăstirea ortodoxă Sfântul Nectarie din Vâlcea”, a spus Ștefan Ferenczi.

Icoanele vor fi expuse apoi în Ungaria și Italia, iar expoziția este organizată sub forma unui pelerinaj spiritual, care îi poartă pe privitori printr-o adevărată lume a sfinților. La toamnă, icoanele vor fi vândute la licitație, iar întreaga sumă va fi donată pentru un proiect caritabil, mai spune artistul Ștefan Ferenczi.

Cele 22 de lucrări care alcătuiesc Calea Icoanelor sunt realizate pe lemn și pe hârtie de orez. Ștefan Ferenczi a respectat canoanele artei bizantine, însă a încercat să adauge și elemente specifice spiritualității transilvănene.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *