Pagina de istorie: Prima rețetă tipărită a verzei à la Cluj

Una dintre cele mai faimoase rețete locale din România, varza à la Cluj, a fost descoperită într-o carte de bucate de acum 300 de ani. Cum și ce mai găteau ardelenii din Evul Mediu, aflați din Pagina de istorie.

Totul a început de la o carte de bucate, păstrată într-un singur exemplar la Biblioteca Academiei, filiala Cluj. Istoricul și traducătorul József Lukács a făcut ”arheologie culinară” când a tradus și adaptat din maghiară ”Cărticica meseriei de bucătar”. Ea conține cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, dar și cea mai veche rețetă de pâine. Primele rețete tipărite care s-au păstrat au apărut în anul 1695, însă istoricii au crezut că este opera unui bucătar rămas anonim. În urma cercetărilor istorice, a fost descoperit autorul adevărat al cărții de bucate medivale, spune istoricul József Lukács.

”Până la apariția acestei cărți, lumea onsidera că este o operă a unui bucătar nespecificat care a oferit rețetele celebrului tipograf clujean Tótfalusi Kis Miklós. Acum am reușit să dovedesc că această carte a fost scrisă de o doamnă, Sofia Tofeus, era preoteasă la Târgu-Mureș, era cunoștință foarte veche a tipografului, iar când tipograful a început să tipărească cărți la Cluj a primit de la vechea cunoștință aceste rețete”, spune istoricul clujean.

Cartea care a apărut la editura Gastroart conține sute de rețete de mâncăruri care pot fi gătite în orice gospodărie de mic burghez, care nu își permite să angajeze un bucătar. Felul în care mâncau ardelenii medievali aduce în lumină mai multe aspecte ale culturii, spune jurnalistul culinar Cosmin Dragomir.

”Mâncarea spune despre un popor mai multe lucruri decât toate tablourile pe care le-au pictat într-o perioadă, de la aranjamentul mesei, de la ceea ce puneau în mâncare, de la obiceiuri, de la cum mâncau, ce mâncau, cum se aranjau la masă, ce masă, ce fel de tacâmuri. Noi chiar suferim în povestea asta, chiar la nivel de percepție națională. Întrebăm o mie de români și o să vedem că spun că noi nu avem istorie, noi am luat totul, de parcă noi nu am fi mâncat aici. O carte ca aceasta, o carte eveniment, zic eu, arată că acum 300 de ani mâncam bine, că mâncam diferit. Există acești 50 de ani de comunism care au reușit să ne șteargă din memorie orice”, a spus Cosmin Dragomir.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 9 =