În 7 mai 1986, echipa de fotbal Steaua București a făcut istorie. Era pentru prima dată când o echipă românească a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Aflați povestea lui Dukadam și a coechipierilor săi din Pagina de istorie de azi a RFI.

Data de 7 mai 1986 a intrat în istoria fotbalului românesc, dar și cel european. Atunci a avut loc finala Cupei Campionilor Europeni, care s-a jucat la Sevilla.

A fost momentul în care echipa de fotbal Steaua București a cucerit, pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, această cupă, după ce a învins în finală, în urma executării loviturilor de la 11 m, cu 2–0, echipa spaniolă „FC Barcelona”.

Eroul momentului a fost portarul Helmuth Duckadam care a reușit o performanță unică în lume – a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, astfel că „Eroul de la Sevilla”, cum a fost supranumit Duckadam a avut o contribuție decisivă la câștigarea trofeului de către Steaua București. Performanța reușită de Helmuth Duckadam pe stadionul din Sevilla este înscrisă chiar în Cartea Recordurilor.

Steaua a devenit astfel prima echipă din Estul Europei, și singura dintr-o țară comunistă, care a câștigat cel mai important trofeu continental la fotbal. Steaua și-a trecut în palmares și o Supercupă a Europei, în 1987, când a câștigat finala jucată cu Dinamo Kiev, printr-un gol marcat de Gheorghe Hagi.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *