Calcarul de Viștea, una dintre cele mai frumoase pietre decorative din Transilvania

Una dintre cele mai frumoase pietre decorative din Transilvania este calcarul de Viștea. Piatra este extrasă din carierele săpate în dealurile care mărginesc micuța așezare transilvăneană, apoi este prelucrată de meșteri pietrari localnici, care au păstrat din generație în generație secretul transformării blocurilor de piatră în adevărate opere de artă. În trecut, calcarul de Viștea a fost folosit pentru a decora fațadele Palatelor Parlamentului din Budapesta și din București, iar în prezent este utilizată pentru a decora palate și vile ale unor oameni înstăriți din România sau din străinătate.

Calcarul de Viștea reprezintă una dintre cele mai frumoase și mai maleabile pietre decorative din Transilvania. Unele dintre cele mai frumoase clădiri medievale, precum biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj, au elemente sculptate în acest calcar. De sute de ani, localnicii extrag calcarul și îl prelucrează cu migală, spune proprietarul unui atelier din Viștea, Levente Bartha-Szallas.

Printre cele mai cunoscute clădiri ale căror fațade au fost decorate cu piatră de Viștea se numără Palatele Parlamentului din Budapesta și din București. Unii dintre localnicii în vârstă au făcut parte din echipele de pietrari care au muncit pe șantierul din București.

În ultimii ani, pietrarii din Viștea au început să lucreze și pentru clienți străini. Munca lor împodobește palate și vile din Elveția, Franța, Ungaria sau Rusia.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 3 =