Cultura plantelor medicinale și aromatice renaște în Transilvania cu ajutorul specialiștilor Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Tot mai mulți fermieri sunt interesați de aceste plante, pentru că cultura lor este mult mai profitabilă decât cea a culturilor clasice.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară susține un program ambițios de renaștere a culturilor de plante medicinale și aromatice. Specialiștii univeristății produc răsaduri din aceste plante, pe care le vând la prețuri modice celor interesați, spune reprezentanta universității clujene, Florica Mănuțiu.
Unii dintre cei care cultivă plante medicinale s-au inspirat din experiența fermierilor occidentali. Așa este Beatrice Csiki, care s-a apucat de cultivarea de plante medicinale după ce s-a întors din Olanda.
Virgil Călin cultivă gălbenele, cunoscute sub denumirea științifică de calendula oficinalis, plante cu proprietăți tămăduitoare folosite pentru ceaiuri, creme sau pomezi.
Renașterea culturilor de plante aromatice și medicinale are loc după ce, vreme de două decenii, aceste culturi au intrat în declin, din cauza falimentului fabricilor care prelucrau aceste plante. Acum, fabricile de cosmetice sau de ceaiuri au renăscut cu ajutorul fondurilor europene, iar acest lucru a însemnat și creșterea semnificativă a cererii pentru astfel de plante.