Anul acesta, ortodocșii și greco-catolicii, pe de o parte și romano-catolicii și protestanții, pe de alta, serbează Paștele la date diferite. Acest decalaj are o explicație în calendarele adoptate de lumea creștină, denumite după conducătorul Romei, Iulius Cezar și un papă, Papa Grigore al XIII-lea.

Serbarea la date diferite a Paștelui de către diferitele feluri de creștini este cauzată de calendarele diferite după care se calculează această dată importantă. În timp ce creștinii de rit bizantin folosesc, pentru a stabili data Paștelui, calendarul iulian, celelalte culte folosesc calendarul gregorian.

Cea mai veche variantă a calendarului pe care îl folosim datează din anul 46 î. Ch. Este vorba de o variantă care a fost stabilită de către conducătorul roman Iulius Caesar. Calendarul iulian are 365 de zile, iar o dată la patru ani apare anul bisect, de 366 de zile. Însă anul astronomic este mai lung cu 11 minute decât anul calendaristic. Acest lucru a produs apariția unui decalaj de câte o zi la fiecare 128 de ani.

Din acest motiv, în Evul Mediu, Papa Grigore al XIII-lea a propus un nou calendar. Acesta a intrat în vigoare în 4 octombrie 1528, dată în care calendarul a fost decalat cu 10 zile, adică după 4 octombrie, în loc să urmeze 5 octombrie, a urmat ziua de 15 octombrie 1528. Noul calendar a fost adoptat, mai întâi, de țările catolice, apoi de cele protestante. Însă țările ortodoxe au făcut acest lucru mult mai târziu.

În România, ca urmare a Unirii Transilvaniei cu România, de la 1 Decembrie 1918, noul calendar a fost adoptat în anul 1919. În Transilvania, Crișana, Banat, Maramureș și Bucovina, adică în teritoriile care fuseseră parte a Imperiului Austro-Ungar, noul calendar fusese introdus de secole. Astfel, din anul 1919, toți creștinii au serbat Paștele și Crăciunul în același timp.

Însă această stare de fapt nu a durat decât până în anul 1924. Și asta pentru că o serie de biserici ortodoxe, precum cea din Rusia, Serbia, Ierusalim și cea din Grecia au refuzat introducerea noului calendar. Acest lucru a dus la organizarea unui sinod panortodox, în care a fost adoptat un calendar gregorian, doar pe jumatate.

Citiți mai multe pe Clujtoday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *