Hackathon: Soluții românești pentru problemele ridicate de economia circulară

Zeci de specialiști în ecologie, în inginerie sau în planificare urbană au participat la un hackathon organizat de Ambasada Franței în România și de Institutul Francez. Echipele interdisciplinare au încercat să găsească soluții la problemele ridicate de aplicarea în practică a conceptelor specifice economiei circulare. Este vorba de o abordare care privește deșeurile drept resurse și care dorește să reintroducă în biosferă deșeurile organice rezultate în urma activității umane.

Conceptul de economie circulară se bucură de tot mai multă prețuire în mediile intelectuale franceze. Tot mai multe persoane sunt preocupate de sistemele de gestiune inteligentă a deșeurilor și de reducerea cantității de deșeuri produse ca urmare a activității umane, spune consilierul diplomatic Stephane Cesari de la Ambasada Franței.

”Am avut o mică ezitare între mai multe subiecte, precum poluarea aerului și, în final, am ales acest subiect, al economiei circulare, care ne permite să luăm în calcul și chestiunea deșeurilor și, mai ales, cum evităm producerea de deșeuri. Nu e doar chestiunea depozitării sau a tratării deșeurilor, ci este problema globală a sistemului nostru de producție, care produce tot mai multe deșeuri și multiplică pubelele”, a spus Stephane Cesari.

Ideea a fost îmbrățișată cu entuziasm de clujeni. Aceștia au format mai multe echipe pentru a încerca să propună diferite proiecte, spune specialistul în economie circulară, Teddy Lebrun.

Hackathonul a durat două zile. Evenimentul a fost organizat în contextul în care Clujul încearcă să introducă un nou sistem de gestiune a deșeurilor, care presupune colectarea selectivă a deșeurilor, reciclarea lor și depozitarea ecologică a reziduurilor care nu pot fi reciclate.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × five =