În 15 aprilie 1762, împărăteasa Maria Tereza de Habsburg semna Înaltul Decret referitor la înființarea primelor regimente grănicerești românești. Aceste unități militare au dovedit încă o dată valoarea soldaților români din Transilvania, care s-au acoperit de glorie în luptele contra Imperiului Otoman, apoi în războaiele napoleoniene. Aflați povestea luptătorilor ”Dayma” din Pagina de istorie.

Regimentele de grăniceri au fost create în contextul luptelor aproape permanente dintre Imperiul Otoman și cel Habsburgic. Inițial, Habsburgii au creat regimente de grăniceri sârbi și croați, apoi au decis să extindă acest sistem și în Transilvania, printre români și secui.

Pentru români, regimentele de grăniceri, alături de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, au reprezentat mijloace de emancipare socială și națională. În contextul în care cea mai mare parte a românilor ardeleni fusese redusă la starea de iobăgie în timpul principilor protestanți ai Transilvaniei, Habsburgii au decis că preoții greco-catolici și militarii din regimentele grănicerești sunt eliberați din starea de iobăgie și împroprietăriți.

Clerul greco-catolic a fost unul dintre cei mai activi susținători ai înființării regimentelor de grăniceri, pentru că episcopii uniți au intuit faptul că aceste regimente vor deschide calea unor români spre cele mai înalte demnități ale Principatului Transilvaniei. Evoluția istoriei a demonstrat că ei au avut dreptate. Numeroși ofițeri de valoare au devenit nobili, iar patru dintre ei au deținut demnitatea de mareșali ai armatei imperiale, rang la care românii au ajuns abia după desființarea regimentelor grănicerești.

Maria Tereza a creat două regimente, cu sediile la Orlat și la Năsăud. Regimentul din Năsăud s-a acoperit de glorie în timpul războaielor contra Imperiului Otoman, în Moldova și la Nicopole. Regimentul din Orlat a luptat în Valahia contra otomanilor. În timpul războaielor napoleoniene, regimentele grănicerești au luptat în toată Europa: în Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Italia sau Franța.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *