Pagina de istorie de astăzi aduce aminte de Apollo 13, a șaptea misiune a NASA din proiectul Apollo şi a treia misiune pe Lună. A rămas una dintre cele mai faimoase misiuni și datorită cuvintelor: ”Huston, avem o problemă”, rostite de unul dintre astronauții aflați în spațiu.

Misiunea Apollo 13 a fost condusă de astronautul Jim Lovell şi mai avea la bord încă doi astronauţi, pe Jack Swigert şi Fred Haise. Apollo 13 este de departe cea mai cunoscută misiune spaţială din istorie. Pe 11 aprilie 1970, naveta a fost lansată cu succes. Însă două zile mai târziu, într-o zi de 13, misiunea Apollo 13 a fost pe punctul de a se transforma în cea mai mare tragedie din istoria astronauticii.

Un tub de oxigen care a explodat a provocat o pierdere uriaşă de oxigen şi energie electrică. Şansele ca astronauţii aflaţi la bord să moară înainte de a ajunge înapoi pe Pământ, erau foarte mari. Echipajul a decis să economisească cât mai mult din cantitatea de oxigen rămasă oprind aproape toate echipamentele electrice, inclusiv cele de încălzire. Acest lucru a dus la scăderea extremă a temperaturii în navetă. Pentru a alimenta cu energie naveta aflată în spaţiu s-a recurs la cele mai mai neaşteptate soluţii tehnice.

Despre Apollo 13 se spune ca a fost o misiune eșuată, dar a fost una eșuată cu succes. Au rămas în istorie cuvintele rostite de astronautul Jack Swigert și repetată de Jim Lovell, prin care avertizau centrul de control a NASA de defecțiunea suferită.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *