Pagina de istorie: Katyn si Smolensk, două tragendii naționale ale Poloniei

Exact acum nouă ani, la Smolensk, avea loc un accident aviatic în urma căruia şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei de atunci, împreună cu soţia sa şi mare parte din liderii acestui stat. Ei se aflau în drum spre o comemorare a victimelor masacrului de la Katyn, în care sovieticii au ucis elita intelectuală poloneză, scrie RFI în Pagina de istorie.

Pe 10 aprilie 2010, pe fluxurile de ştiri venea vestea că avionul Tupolev 154 al Forţelor Aeriene din Polonia s-a prăbuşit lângă aeroportul din Smolensk. Avionul îi avea la bord pe preşedintele polonez de la vremea respectivă, Lech Aleksander Kaczyński şi soţia sa, Maria, un fost preşedinte al Poloniei, pe Şeful Statului Major polonez şi alţi ofiţeri de rang înalt, preşedintele Băncii Naţionale a Poloniei, oficiali ai Guvernului şi 18 membri al Parlamentului Poloniei, clerici de rang înalt, dar şi rude ale victimelor masacrului de la Katyn.

Polonezii veniseră de la Varşovia să comemoreze 70 de ani de la masacrul de la Katyn, un loc aflat la aproximativ 20 de kilometri de Smolensk. Piloţii avionului polonez au încercat să aterizeze pe un fost aeroport militar, în condiţii de ceaţă densă, însă aterizarea s-a transformat într-un carnagiu după ce avionul a ajuns într-o pădure din apropierea pistei. Investigatorii catastrofei aviatice, atât cei polonezi, cat şi cei ruşi nu au găsit defecte tehnice la avionul prăbuşit şi au tras concluzia că ar fi fost vorba despre o eroare umană, de pilotaj.

Însă de atunci circulă şi adevărate teorii ale conspiraţiei care susţin că ar fi fost vorba despre un asasinat politic, în ciuda faptului că investigatorii accidentului aviatic nu au găsit dovezi care să susţină aceste teorii.

Citiți mai multe și pe ClujToday.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − seventeen =