Pagina de istorie: Mistificarea istoriei recente, prin manualele școlare

Un istoric clujean a avut ideea de a analiza mai multe manuale de istorie din perioada comunistă, din care au învățat generații întregi chiar și după 1989. 

”Tovarășii împotriva Coroanei. Ideologie și Propagandă în România comunistă”, se numește volumul scris de istoricul clujean Cornel Jurju. Acesta a analizat, în cartea sa, 25 de manuale de istorie, din perioada 1947-1989. Istoricul s-a aplecat, mai ales asupra modului în care monarhia și rolul său în istoria modernă au fost expuse de autori, pentru elevii României de atunci, maturii de imediat după 1989. Demersul său a pornit de la constatarea personală că cei născuți aproximativ între 1940-1970 aveau opinii oarecum similare cu privire la regalitate, care se înscriau în același registru: bogația familiei regale, ca efect al exploatării, trădarea interesului național, imoralitate, transferarea în mod ilicit în Occident a unor averi uriașe.

În urma studierii manualelor din perioada comunistă, istoricul Cornel Jurju scrie că Mihail Roller a fost printre primii care a realizat o ”împachetare” a istoriei românilor în viziunea ideologiei comuniste.

”Mai târziu, în anii ’70, cel mai prestigios/influent concept de manual de istorie a fost acela coordonat de către istoricii clujeni Constantin Daicoviciu și Ștefan Pascu. Reprezenta generația de manuale care se străduia să pună în valoare noul hibrid ideologic, comunismul naționalist”, scrie Cornel Jurju în cartea sa. El nu l-a uitat nici pe Dumitru Almaș, care între anii ’50 și ’80 a coordonat nenumărate cărți de istorie, destinate tuturor vârstelor școlare.

Dar care era imaginea monarhiei în aceste manuale scrise cu tentă propagandistică? ”Regii și reginele României au fost înfățișați publicului școlar din România sub formă de capi ai tagmei exploatatorilor burghezo-moșieri, de trădători ai aspirațiilor naționale ale poporului român, fiind în acelați timp minimalizați în raport cu momentele cele mai importante ale istoriei românești, desfășurate la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX”, mai scrie istoricul.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + three =