Pagina de istorie: Sfântul care s-a luptat cu două dictaturi

În 2 aprilie 2005 se stingea din viață Papa Ioan-Paul al II-lea. Era un Suveran Pontif care experimentase viața grea în două dictaturi și care trecuse prin experiența traumatizantă a Celui de-al Doilea Război Mondial. Tocmai de aceea, una dintre prioritățile pontificatului său a fost promovarea păcii și a dialogului. Papa Ioan-Paul al II-lea a fost declarat sfânt.

Karol Wojtyla, mai târziu Ioan-Paul al II-lea, s-a născut în Polonia, în Wadowice. Printre strămoșii săi se numărau și români, potrivit scriitorului Nicolae Mareș.

Tatăl lui era militar. Copilul a rămas orfan de mamă la nouă ani, iar tatăl său l-a crescut într-un spirit profund religios. În anul 1938, Karol Wojtyla a devenit student al Facultății de Litere și Filosofie a Universității Jagellone din Cracovia. Însă, un an mai târziu, din cauza războiului și a ocupației naziste, cursurile au fost interzise. Karol a devenit muncitor în Uzinele Chimice Solvay. În clandestinitate, a devenit pasionat de teatrul rapsodic, care avea drept scop păstrarea identității naționale poloneze. Tot în clandestinitate, Karol Wojtyla a început să studieze teologia, sub îndrumarea cardinalului Adam Sapieha.

În anul 1946, Karol Wojtyla a fost hirotonit preot și trimis să studieze la Roma, unde și-a luat doctoratul în Teologie. În 1948, tânărul polonez s-a întors în Polonia, care se confrunta cu dictatura comunistă. A fost numit preot și, în paralel, și-a pregătit și cel de-al doilea doctorat, în Filosofie. În 1954, el a fost numit profesor la Facultatea de Teologie a Universității din Cracovia, iar după desființarea acestei facultăți, a fost transferat la Universitatea din Lublin.

S-a remarcat prin inteligență și curaj, iar în 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop auxiliar de Cracovia. Karol Wojtyla a devenit, în 1964, arhiepiscop și mitropolit de Cracovia, iar în 1967 a primit purpura de cardinal. El era unul dintre conducătorii polonezilor care refuzau comunismul și ateismul promovat de marxiști.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + 10 =