De-a lungul istoriei României, autoritățile au cerut opinia populației în repetate rânduri, fie că a fost vorba despre proceduri constituționale sau consultarea populației pe alte teme de interes public. Până acum, în România, au avut loc 14 referendumuri, dintre care primul consemnat a fost organizat la propunerea lui Alexandru Ioan Cuza, în 1864. Vă invităm să aflați mai multe despre referendumurile României din Pagina de istorie de azi.

Primul referendum românesc a avut loc între 10 și 14 mai 1864 și a privit aprobarea Statutului Dezvoltător al Convenției de la Paris, la propunerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Al doilea plebiscit din România a avut loc între zilele de 2 și 8 aprilie 1866. În urma lui, Principele Carol de Hohenzolern a fost ales domnitor al Principatelor Române.

A urmat plebiscitul din 24 februarie 1938, prin care a fost aprobată Constituția României, numită și ‘Constituția Caroliană’, adoptată la inițiativa Regelui Carol al II-lea. Astfel, a fost abrogată Constituția din 1923 și s-a instaurat ‘dictatura regală’. Conform cifrelor oficiale, doar 0,13 % din participanții la plebiscit s-au opus proiectului regal.

Următoarele două plebiscite au avut ca temă politica dusă de generalul Ion Antonescu. Primul s-a desfășurat între 2 și 5 martie 1941. Cel de-al doilea plebiscit referitor la politica dusă de mareșalul Antonescu a avut loc între 9 și 16 noiembrie 1941.

Patruzeci și cinci de ani mai târziu, s-a desfășurat al șaselea referendum din istoria României, organizat de conducerea comunistă a României, la 23 noiembrie 1986. Cu acea ocazie, s-a hotărât reducerea cu 5 la sută a armamentelor, efectivelor și cheltuielilor militare de către Republica Socialistă România.

A urmat, în anul 1989, un referendum organizat de președintele României de atunci, Nicolae Ceaușescu, prin care s-a introdus în Constituția României o clauză care interzicea pe viitor luarea de împrumuturi externe.

Citiți mai multe pe RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *