În 20 martie 1990, la Târgu-Mureș avea loc un sângeros conflict de stradă pe fond interetnic. Conflictul a fost atât de violent, încât a fost nevoie de intervenția armatei pentru aplanarea lui. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni referitoare la implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului. De de ce s-au bătut românii cu maghiarii la Târgu-Mureș în 1990, aflăm din Pagina de istorie de astăzi.

În 19 – 20 martie 1990, opinia publică din țară și străinătate a fost șocată de conflictele de stradă dintre maghiari și români de la Târgu-Mureș, transmise de cele mai importante posturi radio și tv din lume. Evenimentele s-au soldat cu cinci morți (trei români și doi maghiari) și cu 278 de răniți. O biserică ortodoxă a fost incendiată, iar sediile unor partide au fost vandalizate.

Tot atunci, scriitorul Andras Suto și-a pierdut un ochi, iar un român din Ibănești, Mihăilă Cofariu a fost bătut cu bestialitate. Scena a fost filmată, iar imaginile au făcut înconjurul lumii, însă aceste imagini au fost și prilejul unei dezinformări, ceea ce am numi în zilele noastre un fake news. Comentatorii imaginilor spuneau că un maghiar era agresat, pentru că Mihăilă Cofariu era îmbrăcat în… verde.

Conflictul interetnic de la Târgu-Mureș de la începutul anilor 1990 a izbucnit la scurtă vreme după ce maghiarii sărbătoriseră, pentru prima dată după evenimentele din decembrie 1989, a 142-a aniversare a revoluției maghiare de la 1848. Violențele din partea ambelor tabere, cea română și cea maghiară începuseră, sporadic, încă din 16 martie, pentru ca în 19 și 20 martie să ajungă la apogeu.

Citiți mai multe pe Clujtoday.ro și Rfi.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *