Zeci de mii de maghiari au participat azi la serbările care marchează împlinirea a 171 de la izbucnirea Revoluției de la 1848. Pentru maghiari, această revoluție echivalează cu un adevărat război de independență față de Austria. Cei mai mulți participanți la serbări s-au strâns la Târgu-Mureș. Ceremonii oficiale au fost organizate în mai multe orașe din Transilvania.

Aproximativ 1.000 de maghiari au serbat la Cluj Ziua maghiarilor de pretutindeni. Această zi este aniversarea izbucnirii Revoluției maghiare din 1848, de la Buda și Pesta. De atunci, ziua de 15 martie a rămas pentru maghiari un simbol al libertății. La Cluj, oamenii au venit cu drapele maghiare, cu drapele secuiești, cu drapele ale Transilvaniei, dar și cu drapele românești, ale Uniunii Europene și, surprinzător, Poloniei.

Serbarea a început cu o procesiune care a pornit de la Institutul Teologic Protestant și a mers prin centrul orașului, până în biserica romano-catolică a Piariștilor. Acolo, a avut loc o slujbă interreligioasă pentru sufletele eroilor din revoluția de acum 171 de ani. Oamenii au pornit apoi în procesiune spre clădirea fostului hotel Biasini, de pe strada Avram Iancu. Acolo se întâlneau odinioară revoluționari precum Nicolae Bălcescu sau Sandor Petoffi. Pe fațada hotelului de odinioară au fost atârnate coroane și jerbe de flori. În această seară, mai multe personalități ale culturii și vieții publice maghiare din Transilvania vor fi omagiate în cadrul unei recepții acordate de Consulatul General al Ungariei de la Cluj.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *