Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

Foto: RFI.ro

România este gazda unei premiere științifice. Laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene cu 311 milioane de euro, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. Este vorba despre…10% din puterea Soarelui, potrivit RFI România.

Fasciculul, unic în lume, va influenţa în timp mai multe domenii, între care fizica, astronomia şi medicina. Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. De asemenea, va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.

Această premieră mondială a fost marcată, astăzi, printr-un exemplificare a modului în care se atinge această putere. François Lureau, directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP și Ioan Dâncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele , au explicat, în timp real, din sala de comandă a sistemului laser, cum se ajunge la o putere de 10 PetaWatts. Astfel, institutul de la Măgurele devine cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare. “Guvernul României a sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure), una dintre cele mai importante facilităţi de cercetare europene, nu doar pentru că reprezintă o evoluţie ştiinţifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserilor de mare putere, ci şi pentru faptul că se construieşte cu resurse financiare alocate prin Programul Operaţional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă şi fonduri naţionale. Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului”, a transmis premierul Viorica Dăncilă.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 4 =