Pagina de istorie: Cum a contribuit Gorbaciov la căderea Uniunii Sovietice

În 11 martie 1985, Mihail Gorbaciov era ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Era primul lider al partidului care venise pe lume după victoria revoluției bolșevice. Mihail Gorbaciov a fost și singurul președinte al Uniunii Sovietice.

Bunicii lui Mihail Gorbaciov au fost deportați în perioada lui Stalin, pentru că au fost acuzați că ar fi fost culaci, adică țărani înstăriți. În copilărie, Mihail Gorbaciov a muncit în agricultură, iar la 16 ani l-a ajutat pe tatăl său să strângă o recoltă record. Pentru acest lucru, Mihail Gorbaciov a primit ordinul Steagul Roșu și dreptul să studieze la Facultatea de Drept a Universității din Moscova. Acolo și-a cunoscut soția, pe Raisa.

S-a întors apoi la Stavropol, unde se născuse, și a lucrat puțină vreme ca procuror. Apoi, a decis să devină birocrat al Partidului Comunist, adică nomenclaturist. A fost desemnat să se ocupe de agricultură, astfel că tânărul Mihail Gorbaciov a urmat la fără frecvență și cursurile unui institut agronomic. El a reorganizat fermele colective, a mărit loturile în folosință pe care le cultivau țăranii pentru nevoile proprii și le-a dat oamenilor mai multă libertate. Acest lucru a dus la sporirea producției, iar rezultatele bune l-au propulsat pe Mihail Gorbaciov în Comitetul Central.

Apoi, a fost ales deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice. Ascensiunea sa a continuat în Biroul Politic al Comitetului Central. Gorbaciov a devenit protejatul lui Iuri Andropov, șef al KGB-ului, care preluase conducerea Uniunii Sovietice. Ulterior a devenit șeful secției de cadre a Partidului Comunist sovietic și a început să își impună proprii săi oameni.

După moartea lui Iuri Andropov, el a colaborat foarte bine cu succesorul său, Constantin Cernenko, iar în 1985, după moartea acestuia, Mihail Gorbaciov a devenit lider al URSS. Avea doar 54 de ani. Prioritatea sa era să reformeze partidul, să revigoreze economia și să întărească Uniunea Sovietică. A pus capăt războiului din Afganistan, a căutat să combată alcoolismul, care devenise o plagă în URSS, și a promovat concepte precum glasnost și perestroika, adică transparență și reconstrucție.

Cotește mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + two =