Cum stă România pe piața europeană a vinurilor

Foto: Pixabay

Vinurile românești au o trecere tot mai mare, datorită varietății lor și pentru că ele oferă un raport foarte bun preț/calitate. Însă valoarea exporturilor de vin românesc ar putea fi mai mare, dacă producătorii români de vin ar beneficia de un brand bun de țară în acest domeniu. Cu toate acestea, în ultimii ani, vinurile românești au început să se biucure de o reputație tot mai bună, datorită unor vinuri premiate în competițiile internaționale.

România este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa, iar evoluțiile din ultimii ani arată că își consolidează acest statut. La nivelul continentului, România este a șaptea țară din punctul de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie și a opta după producția totală de vin. Unele podgorii au fost replantate recent și încă nu și-au atins întregul lor potențial. Datele oficiale ale Uniunii Europene arată că în România sunt cultivate cu viță de vie peste 183.000 de hectare, ceea ce înseamnă că țara noastră este pe locul cinci în Uniune, după Spania, Franța, Italia și Portugalia. Potrivit Ministerului Agriculturii, viticultorii români mizează deopotrivă pe soiuri românești și pe soiuri internaționale, pe soiuri albe și pe soiuri roșii. Cea mai cultivată varietate de struguri este Fetească Regală, urmată de Merlot și de Fetească Albă. Această situație este reflectată și în piața vinurilor de bună calitate, spune specialista în vinuri Marinela Ardelean, autoarea mai multor ghiduri de specialitate.

”Ultimii ani au adus o revigorare a vechilor podgorii, care au beneficiat de impactul fondurilor europene. Un exemplu este podgoria Miniș-Măderat”, spune expertul în vinuri Spyros Stikas.

”De asemenea, au apărut și podgorii noi, cum ar fi cea de la Fizeșul Gherlii”, spune producătorul de vin Csaba Barabas. La nivel mondial, România se află pe locul 12 din punctul de vedere al suprafeței totale cultivate cu viță de vie, și pe locul 13, din punctul de vedere al cantității totale de vin.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + 12 =