Pagina de istorie: Povestea Băncii Angliei, în care este depozitat aurul României

În data de 1 martie 1946, guvernul laburist de la Londra naționaliza Banca Angliei. Aceasta se retrăsese deliberat de pe piața băncilor comerciale, pentru a-și asuma rolul clasic de bancă centrală.

Unul dintre rolurile Băncii Angliei este acela de a emite monede și bancnote. De asemenea, Banca Angliei este mandatată să intervină în politica monetară și, de asemenea, să păstreze rezervele de aur ale Regatului Unit, precum și ale altor aproximativ 30 de țări. România se numără printre aceste țări.

Banca Angliei a fost fondată în anul 1694. Este cea de-a opta bancă din lume, din punctul de vedere al vechimii. Scopul inițial al acestei bănci era acela de a procura fonduri pentru Regele Wilhelm de Orania sau William al III-lea al Angliei.

Regele avea nevoie de bani pentru a reconstrui flota Angliei, iar banca a reușit să strângă și să îi ofere un împrumut de 1,2 milioane de lire sterline. Cu ajutorul acestor bani, Regele Wilhelm a reușit să creeze nucleul flotei care a transformat Anglia în prima putere navală a lumii și care i-a oferit, totodată, posibilitatea de a controla cel mai mare imperiu colonial.

Inițial, banca trebuia să funcționeze doar 10 ani, iar după recuperarea sumelor împrumutate regelui, ea ar fi urmat să fie dizolvată. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, în 1709, după formarea Regatului Unit al Marii Britanii, prin unirea coroanelor Angliei și Scoției, rolul băncii a devenit și mai important. Banca avea posibilitatea de a acorda împrumuturi cu dobândă, de a încasa comisioane și de a depozita aur și alte valori.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 4 =