Pagina de istorie: Ion Roată, prețuit de Alexandru Ioan Cuza, decorat de Carol I

Divanul Ad-Hoc la care a luat parte si Moș Ion Roată

În 20 februarie 1882 se stingea din viață una dintre figurile emblematice ale luptei pentru Unire: Ion Roată, țăran și fost deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din 1857. El a rămas în legendă grație unei nuvele scrise de Ion Creangă.

Ion Roată a venit pe lume în anul 1806, în comuna Câmpuri. Chiar dacă nu a mers la școală, s-a remarcat prin inteligență, cutezanță și talent oratoric.

Momentul său de glorie a fost în 1857 când, la Iași, a fost convocat un Divan Ad-hoc, adică un Parlament, care urma să decidă asupra Unirii dintre Moldova și Valahia. Un Divan Ad-hoc similar a fost convocat la București.

Marile Puteri care doreau să afle voința românilor au cerut ca în aceste adunări să nu fie incluși doar reprezentanții elitei, ci și ai țărănimii. În acest context, Ion Roată, pe atunci în vârstă de 51 de ani, a fost ales deputat din partea județului Putna, alături de Mihail Kogălniceanu.

El s-a remarcat prin curajul cu care a luptat pentru Unire și pentru reforma agrară. Dar curajul său i-a deranjat pe membrii conservatori ai Divanului, care au cerut Poliției din Iași să ia măsuri împotriva lui Ion Roată, care prezentase o jalbă în care descria suferințele țăranilor moldoveni. Drept urmare, Ion Roată a fost arestat, sub acuzația că ar fi stricător al ordinei publice.

Citiși mai multe pe Clujtoday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + eighteen =