Clujul, cel mai cosmopolit oraș din România

Clujul a devenit cel mai cosmopolit oraș din România, potrivit studiilor sociologice. Pe lângă comunitățile tradiționale, precum românii, maghiarii, germanii, romii sau evreii, în ultimii ani, la Cluj au apărut și comunități care reunesc oameni veniți din toate colțurile lumii. Există câteva mii de studenți care provin din țări precum Franța, Germania sau Suedia, însă există, de asemenea, foarte multe persoane care provin din Asia, Africa, America de Sud sau America de Nord care s-au stabilit în oraș. Unii au venit pentru a studia, alții s-au căsătorit cu cetățeni români, iar alții au venit pentru afaceri. Comisia Europeană a publicat un studiu care arată că Clujul este orașul european cel mai prietenos cu străinii.

Una dintre cele mai interesante comunități din Cluj este cea a persoanelor care provin din Orientul Extrem. Este vorba mai ales de persoane care au venit pentru afaceri, spune sud-coreeanul Lae Won Park.

Există și o comunitate de persoane care provin din Africa. Este vorba de medici sau de alți specialiști, spune marocanul Samir Mouklis.

Există și mexicani care au venit la studiu la Cluj, iar în oraș s-a deschis și un consulat onorific al Mexicului. Un exemplu de mexican clujean este Luis Alvarez.

În Cluj a apărut și micuță comunitate de sud-americani, spune ecuadorianul Alex Jacho.

Sociologii spun că Clujul va deveni o comunitate și mai diversă, în condițiile în care mulți conducători de companii doresc să aducă muncitori din țări precum Vietnam, Laos sau Belarus.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + fourteen =