În 19 februarie 1876, în Hobița, se năștea unul dintre cei mai mari sculptori din istoria modernă a Europei. Românul Constantin Brâncuși a fost declarat drept cel mai important sculptor din secolul XX. În acest an, fostul său atelier de la Paris a devenit un spațiu simbolic pentru Sezonul Franța – România, care celebrează legăturile culturale dintre cele două țări latine.

Constantin Brâncuși și-a început studiile în Oltenia, unde a făcut Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi a mers la București, unde a absolvit Școala de Bellearte din București. A început să fie remarcat încă din timpul studenției, când sculpturile sale respectau canoanele artei clasice.

În anul 1903, a primit comanda bustului public al generalului și medicului Carol Davila și care este singurul monument public realizat de Constantin Brâncuși. Banii încasați de sculptor au fost folosiți pentru a-și plăti o parte din drumul spre Paris. S-a oprit o vreme la Viena, unde a lucrat într-un atelier de decorator. În capitala imperială a avut ocazia să descopere sculptura egipteană.

În 1904, a ajuns la München, iar de acolo a plecat pe jos, prin Bavaria și Elveția, spre Franța. Lângă Luneville, el s-a îmbolnăvit de o pneumonie gravă, care era să îl coste viața. A ajuns la Paris, în cele din urmă, unde a fost primit la Școala Superioară de Arte Frumoase. A refuzat să lucreze în atelierul lui Auguste Rodin, a cărui artă o aprecia. A început să expună în capitala franceză și faima a început să îi crească treptat.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *