Pagina de istorie: Aron Marton, episcopul maghiar antifascist și anticomunist

În data de 12 februarie 1939, la Cluj, era hirotonit episcop Aron Marton. Este vorba de una dintre cele mai ilustre figuri ale maghiarilor ardeleni, care s-a remarcat prin opoziția sa atât față de fascism, cât și față de comunist. Aron Marton a luat apărarea tuturor celor persecutați, indiferent dacă erau evrei, maghiari sau români. A fost declarat ”Drept între Popoare” de către Institutul Yad Vashem, iar în prezent este obiectul unui proces de beatificare la Vatican. Maghiarii clujeni îi vor cinsti amintirea în această seară, printr-o slujbă specială, oficiată în biserica Sfântul Mihail.

Aron Marton s-a născut în localitatea secuiască Sândominic. A studiat în satul natal, la Șumuleu Ciuc, la Miercurea Ciuc și la Alba Iulia. În 1915, a fost încorporat ca ofițer în armata imperială austro-ungară și trimis să lupte pe fronturile din Italia și din România. A luat parte la bătălia de la Oituz. După terminarea războiului, vreme de doi ani, a lucrat pentru un ocol silvic. Marcat de trauma războiului, a decis să devină preot. Între 1920 și 1924, a studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, iar în 1924 a fost hirotonit preot în catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia. A servit ca preot și profesor la Ditrău, Gheorgheni, Târgu-Mureș, Turnu Roșu și Sibiu. În 1930, a fost chemat pentru a lucra în curia Diecezei de Alba Iulia, iar în 1936 a fost numit paroh al bisericii Sfântul Mihail din Cluj. În 1938, a fost numit administrator apostolic al Diecezei de Alba Iulia, iar în același an a fost numit episcop.

Slujirea sa ca episcop a fost marcată de tulburări. Era considerat de serviciul secret de la București, pe nedrept, ca dușman al românilor și supravegheat cu atenție. După Diktatul de la Viena, dieceza sa a fost tăiată în două. Aron Marton a preferat să rămână în Regatul României, la Alba Iulia, deși se putea muta în Ungaria. A făcut naveta peste graniță, între Alba Iulia și Cluj.

Citișți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + 16 =