Primarul din Constanța atacă Opera din Cluj: „E finanțată din banii noștri, ai tuturor, nu este normal”

Primarul din Constanța, Decebal Făgădău, a declarat că nu este normal ca opera din Cluj să fie finanțată de la București, din banii noștri, ai tuturor.

Decebal Făgădău, care este și președintele Organizației Municipale a PSD Constanța, a făcut afirmațiile într-o conferință de presă în care a abordat mai multe teme, inclusiv întâlnirea de la București, la care au participat circa 30 de primari din orașe importante ale României, unde s-a dezbătut modul în care Guvernul împarte banii în teritoriu. Deși primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, la Realitatea TV, că orașul Constanța este cel mai lovit de măsurile PSD, primarul din Constanța l-a contrazis, într-o conferință de presă. A recunoscut însă ceea ce Constanța 100% a scris în urmă cu câteva zile, că orașul a pierdut circa 70 de milioane de lei în urma reducerii cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, dar susține că reducerea este benefică pentru economie și că banii vor fi recuperați, prin noile măsuri fiscale ale Guvernului Dăncilă, în doi, maximum trei ani.

În acest context, a vorbit și despre cât este de nedrept ca municipiul Cluj Napoca să aibă o operă finanțată de la București.

„Guvernul condus de alianța PSD – ALDE este un guvern care dorește să facă descentralizare cu adevărat, pentru că sunt multe inegalități la nivel național. Un municipiu așa cum este municipiul Cluj-Napoca, după ce a dirijat multe din resurse, pe vremea guvernării domnului Emil Boc, către zona Cluj, în infrastructură, în garanții de stat și așa mai departe, a avut grijă să transfere către autoritatea centrală alte cheltuieli, cum ar fi cultura. De exemplu, Opera din Cluj e finanțată de la București, adică din banii noștri, ai tuturor, ceea ce nu este normal, pentru că, pe de altă parte, Muzeul de Artă din Constanța, care, din punctul meu de vedere, depășește orice muzeu de nivel național, este finanțat din bugetul consiliului local, adică din banii autorităților publice locale. Tocmai de aceea, se va face o echilibrare la nivelul întregii țări a surselor și cheltuielilor, cu alte cuvinte a banilor și responsabilităților autorităților locale.”, a spus Decebal Făgădău.

Declarații primarului Decebal Făgădău în conferința de presă. De la minutul 31.20 puteți asculta ce spune despre opera din Cluj

În fraza de mai sus, primarul Constanței a comis mai multe erori: unele neintenționat, probabil, altele, însă, mai grave, menite să ascundă câteva lucruri și concluzii pe care o să vă rog să le trageți voi.

În primul rând, cheltuielile cu opera din Cluj nu au fost transferate de la Cluj la București de către Emil Boc sau în timpul mandatului acestuia. De fapt, ca să fi exacți, în Cluj există două opere, Opera Națională Română și Opera Maghiară, ambele finanțate de către Ministerul Culturii.

„Opera Națională este finanțată de la București încă de la înființare, din 1919, nu din vremea lui Emil Boc”, ne-a spus Claudiu Pădurean, unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din Cluj-Napoca.

Continuarea articolului poate fi citită în ziarul Constanța 100%.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − fifteen =