Pagina de istorie: Carol cel Mare, părintele Europei moderne

În 28 ianuarie 814 se stingea din viață unul dintre cei mai importanți suverani din istoria Europei.

Carol cel Mare este considerat de către mulți istorici drept părintele Europei moderne.

Figura împăratului din Evul Mediu a fost evocată inclusiv cu ocazia întâlnirii recente din vechea capitală imperială, Aachen, dintre liderii francez, Emmanuel Macron, și german, Angela Merkel, care au reînnoit alianța dintre cele două state care constituie unul dintre fundamentele Uniunii Europene de azi.

Carol cel Mare era fiul regelui franc Pepin cel Scurt, fiul majordomului Carol Martel, cel care, în bătălia de la Poitiers, a pus capăt extinderii spre nord a califatului arab.

Carol cel Mare a devenit rege al francilor în anul 768, împreună cu fratele său, Carloman. După doar trei ani, Carloman a murit, iar Carol cel Mare a rămas singurul rege al francilor.

Francii erau un popor germanic stabilit în Gallia, care se convertise de puțină vreme la creștinism, în cadrul Bisericii Catolice.

Zelul religios l-a determinat pe Carol cel Mare să înceapă, în 772, războaiele cu saxonii, care rămăseseră păgâni. Aceste războaie au durat 32 de ani și s-au încheiat cu victoria lui Carol cel Mare.

În anul 773, Carol cel Mare a fost rugat de un legat papal să intervină în Italia de Nord, pentru a limita puterea regelui longobard Desiderius, care îl amenința pe papă.

Desiderius era socrul lui Carloman și îi adăpostea pe nepoții de frate ai lui Carol cel Mare, care doreau și ei coroana regatului franc.

Citiți mai multe pe Clujtoday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × three =