Pagina de istorie: Ce nu a mai apucat să vadă Ion Rațiu – aderarea României la NATO și UE și restaurarea monarhiei

În ianuarie 2000, la Londra, se stingea din viață marele om de stat Ion Rațiu. Vreme de 50 de ani, el s-a remarcat drept unul dintre liderii exilului democratic românesc. Ion Rațiu a continuat să spere că România va redeveni democratică chiar și atunci când toată lumea din jurul său încetase să spere. Lupta sa este dusă mai departe acum de fiii săi, Indrei și Nicolae Rațiu, care patronează o serie de ONG-uri precum Centrul Rațiu pentru Democrație.

Ion Rațiu era descendentul unei lungi dinastii de lideri ai românilor din Transilvania. Familia sa fusese înnobilată de principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Printre rudele sale se numărau dr. Ioan Rațiu, liderul mișcării memorandiste din 1892, canonicul Basiliu Rațiu sau protopopul greco-catolic al Turzii, Nicolae Rațiu, bunicul său patern. Bunicul său matern era Ion Codru-Drăgușanu, autorul Peregrinului transilvan.

Tatăl lui Ion Rațiu, dr. Augustin Rațiu, a fost avocat și primar al orașului Turda. Unchiul lui Ion Rațiu, diplomatul Viorel Tilea, fusese unul dintre apropiații lui Iuliu Maniu, apoi a devenit unul dintre oamenii de încredere ai Regelui Carol al II-lea.

În 1940, Viorel Tilea era șeful Legației României la Londra. El a solicitat angajarea lui Ion Rațiu la această legație, iar tânărul din Turda, care absolvise de puțină vreme Facultatea de Drept din Cluj, a traversat Europa cuprinsă de flăcările celui de-al Doilea Război Mondial pentru a ajunge la Londra.

Vreme de 50 de ani, Ion Rațiu nu a mai putut să revină la Turda. A rămas în exil după ce în România a fost instaurată dictatura național-legionară, apoi cea comunistă. În Anglia, Ion Rațiu a absolvit o nouă facultate, s-a implicat în activitatea unor organizații precum Free Romania Movement, care aveau drept scop scoaterea României de sub tutela Germaniei naziste și a devenit ziarist.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + seventeen =