Pagina de istorie: Vizita Papei. De ce merge la Șumuleu Ciuc?

Papa Francisc va vizita un loc cu o încărcătură simbolică enormă pentru maghiarii din România și nu numai. Șumuleu Ciuc este locul unde, în fiecare an, de Rusaliile romano-catolice, are loc cel mai mare pelerinaj din regiune. Oamenii vin pentru a venera o statuie a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus, care are faima de a fi făcătoare de minuni.

Sanctuarul de la Șumuleu Ciuc a fost construit de franciscani, în Evul Mediu. Ei au fondat o mănăstire în Carpații Orientali în anul 1442. Din acea perioadă datează și tradiția pelerinajului. Simbolul lăcașului de cult era o statuie neobișnuită a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus. Franciscanii spun că este cea mai mare statuie de acest fel din lume a Maicii Domnului. Statuia are o înălțime de 227 de centimetri și este confecționată din lemn de tei aurit.

Treptat, pelerinajul de la Șumuleu Ciuc a devenit tot mai important. De aceea, sanctuarul franciscanilor a devenit ținta principelui unitarian al Transilvaniei, Ioan Sigismund. Acesta era extrem de labil: născut catolic, a devenit lutheran, apoi calvin și mai apoi unitarian. În 1567, le-a cerut secuilor catolici să devină protestanți. Pentru că aceștia au refuzat, el a pornit în fruntea oștilor ungurești pentru a distruge sanctuarul de la Șumuleu Ciuc. Secuii s-au hotărât să își apere biserica. Oastea lor nu avea general, ci era condusă de preotul Istvan din Josani. Disproporția dintre cele două oști era atât de mare, încât victoria secuilor catolici împotriva ungurilor protestanți a fost considerată drept un miracol dumnezeiesc.

Aflați ce s-a întâmplat mai departe de pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 − 5 =