Unul dintre locurile în care Papa Francisc este așteptat cu entuziasm este catedrala greco-catolică Sfântul Vasile cel Mare din București. Este vorba de centrul spiritual al greco-catolicilor din capitala României. Totodată, este considerată drept cea mai mică catedrală catolică din lume, de la a cărei sfințire se vor împlini, în 2019, 110 ani. Povestea acestei biserici este una zbuciumată, care reflectă relațiile complicate dintre statul român și Biserica Română Unită cu Roma.

Prima parohie greco-catolică din București a fost creată în 1829. La început, credincioșii săi erau românii ardeleni stabiliți la sud de Carpați. Greco-catolicii se confruntau cu ostilitatea unor politicieni, iar vreme de 90 de ani au fost nevoiți să își țină slujbele în bisericile romano-catolice.

În anul 1892, tânărul paroh greco-catolic al Bucureștiului, Demetriu Radu, a reușit, cu bani puși la dispoziție de papă, să cumpere un teren pe strada Polonă. Achiziția terenului a fost făcută în numele Bisericii Romano-Catolice. Greco-catolicii se confruntau cu ostilitatea unor lideri politici precum Ionel Brătianu, care refuzau să permită ridicarea unui lăcaș de cult pentru românii uniți cu Roma. Chiar și Regele Carol I, care era catolic, era intimidat de opoziția înverșunată a politicienilor față de românii uniți. De aceea, piatra de temelie a noii biserici a putut fi sfințită de arhiepiscopul romano-catolic al Bucureștiului, Raymund Netzhamer, abia în anul 1909. La slujbă au participat muncitorii și doar vreo 10 persoane. Construcția a fost aprobată personal de ministrul Cultelor, Spiru Haret.

Lucrările de construcție s-au desfășurat cu repeziciune, iar în decembrie 1909, de Sfântul Nicolae, biserica era gata și a fost sfințită de arhiepiscopul Raymund Netzhamer, asistat de monseniorul Vladimir Ghika și de preotul Ioan Bălan, viitor episcop unit al Lugojului. În epocă, în București, trăiau mai mult de 12.000 de greco-catolici. Din cauza atitudinii ostile a politicienilor ortodocși, biserica a trebuit să fie ridicată departe de stradă și să aibă dimensiuni modeste.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *