Pagina de istorie: Vizita Papei. Iași, orașul cu două catedrale romano-catolice

Papa Francisc este așteptat și la Iași, un oraș care are două catedrale episcopale romano-catolice și, totodată, doi episcopi: ierarhul diecezan, PS Petru Gherghel, și episcopul auxiliar, PS Aurel Percă.

Istoria comunității catolice din Moldova este atestată documentar din Evul Mediu. În perioada 1227 – 1241, a funcționat Episcopia Milcovului, distrusă în Marea Invazie Mongolă din 1241.

Apoi, în secolul al XIV-lea, voievozii maramureșeni care au întemeiat Moldova, Dragoș și Bogdan, erau catolici, astfel că în 1371 a luat ființă și o episcopie romano-catolică, la Siret, care funcționa în paralel cu ierarhia ortodoxă. Această episcopie a funcționat până în 1434. În paralel, în anul 1413, a luat ființă și Episcopia de Bacău, care a funcționat până în 1523. Din 1607, pentru a deservi nevoile spirituale a tot mai numeroasei comunități de ceangăi, a luat ființă Episcopia de Bacău, care a funcționat până în anul 1818. Din acel an, a luat ființă Vicariatul Apostolic al Moldovei, cu sediul la Iași. Acest vicariat a fost transformat în episcopie în 1884.

După Marea Unire din 1918, Dieceza de Iași a primit jurisdicție și asupra Bucovinei, precum și asupra Basarabiei, unde funcționează în prezent Dieceza de Chișinău. Comuniștii au interzis funcționarea episcopiei de la Iași, însă desființarea ei nu a fost niciodată recunoscută de Sfântul Scaun, care a relegalizat dieceza în anul 1990.

Citiți mai multe pe Clujtoday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × five =