Cum a fost la inaugurarea statuii lui Iuliu Maniu

Peste 100 de oameni s-au strâns ieri în centrul Clujului pentru a lua parte la inaugurarea statuii artizanului Unirii Transilvaniei cu Regatul României, Iuliu Maniu. Monarhiștii și vechii militanți ai PNȚCD au luat parte cu sufletele smerite la parastasul oficiat pe un ger pătrunzător de minus 16 grade Celsius de către episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, în prezența mitropolitului ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei Andreicuț. Apoi au îndurat cu indignare și cu stoicism discursurile ipocrite ale unor politicieni care s-au remarcat prin aportul adus la distrugerea PNȚCD.

Ceremonia a fost posibilă grație unui clujean inimos. Este vorba de președintele filialei clujene a Academiei Române, Emil Burzo, care a donat 70.000 de euro din banii familiei sale pentru a vedea ridicat primul monument din Cluj care cinstește memoria lui Iuliu Maniu. Și aceasta deși Iuliu Maniu a fost principalul lider politic al românilor ardeleni din prima jumătate a secolului XX, iar legăturile sale cu Clujul sunt nenumărate.

Iuliu Maniu s-a născut în 8 ianuarie 1873 în Bădăcin, apoi a studiat în satul natal, în Șimleul Silvaniei, Zalău și Blaj, înainte de a veni la Facultatea de Drept din Cluj. Tatăl său, Ioan Maniu, era nepotul de soră a preotului greco-catolic Simion Bărnuțiu, ăn casa căruia a crescut. Mama sa, fiică de preot greco-catolic, a fost sora redactorului Memorandumului de la 1892, Iuliu Coroianu, cel care avea să devină ginerele liderului PNR, Ioan Rațiu.

După ce a terminat facultatea la Cluj, Iuliu Maniu și-a continuat studiile la Budapesta și Viena și a obținut doctoratul în Drept. Întors acasă, a devenit unul dintre cei mai tineri lideri ai PNR și avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj. A fost ales deputat în Parlamentul Ungariei din partea cercului electoral din Vințu de Jos. În Primul Război Mondial a fost mobilizat drept locotenent de artilerie în armata austro-ungară și trimis pe frontul din Italia. A dezertat de pe front în vara anului 1918 și s-a întors în Transilvania pentru a pregăti Unirea.

În toamna anului 1918 a mers la Viena, pentru a prelua controlul celor 160.000 de soldați români din fosta armată austro-ungară. Aceștia erau singura forță organizată din Imperiu. Iuliu Maniu a ocupat, în fruntea lor, Viena și Praga, pentru a prevenit izbucnirea unei revoluții bolșevice de genul celei din Ungaria, apoi a pornit în fruntea soldaților spre Transilvania.

La Arad, a pus capăt tratativelor dintre reprezentantul Guvernului din Budapesta, Oszkar Jaszi, și liderii românilor ardeleni. Apoi, a avut un rol major în organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, care a decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României, alături de prietenul său, viitorul cardinal Iuliu Hossu.

Iuliu Maniu a fost desemnat președinte al Consiliului Dirigent, care a fost un fel de guvern al Transilvaniei până la Unirea deplină. Consiliul Dirigent a funcționat la Alba Iulia, apoi la Sibiu și, în cele din urmă, la Cluj. A devenit președinte al PNR, transformat din 1926 în PNȚ. A fost prim-ministru al României în mai multe rânduri, apoi a devenit liderul Opoziției față de regimul autoritar al Regelui Carol al II-lea, dar și față de dictatura legionară, față de dictatura lui Ion Antonescu și față de comunism. Arestat în urma înscenării de la Tămădău, Iuliu Maniu a trecut prin temnițele din București, Galați și Sighetu Marmației. Acolo a murit în 6 februarie 1953, înghețat, flămând și bolnav. Ultima dezlegare i-a dat-o șeful echipei de măturători de la Sighet, episcopul greco-catolic Alexandru Todea, viitor cardinal. În loc de toiag arhieresc acesta avea o mătură.

Trupul lui Iuliu Maniu a fost aruncat într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor din Sighetul Marmației, acolo unde apele reci ale Tisei despart cele două Maramureșuri: cel românesc și cel rămas sub stăpânire străină.

Până acum, el nu a avut parte de o statuie la Cluj. Atunci când ridicarea acestui monument a devenit posibilă, în prim-plan au ieșit politicieni care au avut un rol major în distrugerea PNȚCD, partidul lui Iuliu Maniu. Este vorba de fostul președinte al României, Emil Constantinescu, cel care a zădărnicit în mandatul său împlinirea uneia dintre cele mai fierbinți dorințe a lui Iuliu Maniu: restaurarea monarhiei. Emil Constantinescu, fost secretar PCR în Universitatea din București, a fost cel care a avut un rol major în transformarea PNȚCD din principalul partid de guvernare în partid neparlamentar. De asemenea, a luat cuvântul fostul ministru PSD al Culturii și fost președinte al TVR, Răzvan Theodorescu, fost comunist de nădejde, care a girat în timpul mandatului său la televiziunea publică o serie de campanii de linșaj mediatic împotriva PNȚCD. Tot pe lista groparilor PNȚCD poate fi inclus și fostul PD (FSN), partid al cărui fost președinte, fostul premier și actualul primar din Cluj, Emil Boc, a luat cuvântul în cadrul ceremoniei. Măcar Emil Boc nu a avut un rol politic de prim-plan în anii în care partidul lui Iuliu Maniu a fost făcut praf și pulbere…

Dintre cei care au luptat sub stindardul PNȚCD a luat cuvântul doar nepotul lui Iuliu Maniu, dr. Ioan Boilă, fost deținut politic.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + 15 =