Pagina de istorie: Memorandumul românilor ardeleni, returnat nedeschis de autoritățile austro-ungare

În ianuarie 1892, întruniți într-o conferință extraordinară la Sibiu, liderii Partidului Național Român din Transilvania au luat o decizie foarte importantă: Memorandumul românilor ardeleni a fost cel mai important document politic care a pregătit Marea Unire din 1918.

În 1892 se împlineau 25 de ani de când românii din Transilvania își pierduseră majoritatea drepturilor naționale câștigate în urma Revoluției de la 1848. În 1867, prin așa-numitul Ausleigh, Imperiul Habsburgic era reorganizat în Imperiul Austro-Ungar, o confederație care reunea Imperiul Austriac și Regatul Ungariei. Autonomia Marelui Principat al Transilvaniei era anulată, iar drepturile naționale ale românilor ardeleni erau suprimate.

De aceea, în ianuarie 1892, liderii românilor ardeleni au decis să facă un adevărat rechizitoriu al nedreptăților îndurate în cei 25 de ani. Documentul, numit Memorandum, era asumat de Partidul Național Român, condus de Ioan Rațiu, în calitate de președinte, și de Gheorghe Pop de Băsești și Eugen Brote, în calitate de vicepreședinți. Cel care a redactat, efectiv, Memorandumul a fost avocatul Iuliu Coroianu. Documentul, bine argumentat, a fost preluat în primăvara anului 1892 și dus la Viena de către o delegație formată din 300 de persoane.

Împăratul Franz Jozef a refuzat să primească delegația, pe motiv că românii ardeleni i se adresaseră în calitate de împărat al Austriei, nu în cea de Rege al Ungariei. Memorandumul, nedeschis, a fost trimis Guvernului de la Budapesta, care l-a returnat, tot nedeschis, la Turda, lui Ioan Rațiu. Memorandumul era însoțit de o notă care menționa că ministrul maghiar de Interne nu este dispus să înainteze împăratului memorii ale unor indivizi care nu reprezintă poporul român. Drept urmare, memorandumul a fost tradus în limbile de circulație internațională și publicat în presa occidentală.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + 13 =