Pagina de istorie: Înmormântarea, ultima farsă a unui personaj nefast: Petru Groza

În data de 7 ianuarie 1958 murea unul dintre cele mai nefaste personaje din istoria românilor: Petru Groza. Este vorba de un politician care a contribuit decisiv la instaurarea comunismului, la arestarea lui Iuliu Maniu și a elitei democratice românești, la detronarea și alungarea Regelui Mihai I, la prigoana declanșată împotriva Bisericii Greco-Catolice, la confiscarea intreprinderilor și la colectivizare. Întreaga sa viață, Petru Groza a fost un farsor redutabil, iar glumele sale deocheate i-au câștigat simpatia lui Stalin. Ultima sa farsă a fost chiar înmormânarea sa. Deși era exponentul unui regim ateu, Petru Groza a fost înmormântat creștinește, de către patriarhul comunist Justinian Marina.

Născut în 1884, Petru Groza era descendentul unei adevărate dinastii de preoți ortodocși. El și-a făcut studiile universitare la Budapesta, Berlin și Leipzig și a obținut doctoratul în Drept. A devenit apoi avocat la Lugoj și la Deva, iar în plan politic, în ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar, Petru Groza a activat politic în Partidul Național Român.

Din 1911, a devenit membru laic în adunarea bisericească a Mitropoliei Ortodoxe a Sibiului și și-a păstrat acest statut până la sfârșitul vieții. În 1918, a fost unul dintre delegații la Marea Adunare Națională care a decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României. În anul 1919, Petru Groza a fost ales deputat pe lista PNR, însă, după doar un an, a plecat la Partidul Poporului, condus de Alexandru Averescu. Trădarea i-a fost răsplătită și a fost numit ministru fără portofoliu. Petru Groza a obținut noi mandate de deputat la alegerile din 1922 și 1926, iar în cel de-al doilea Guvern Alexandru Averescu a fost numit ministru al Lucrărilor Publice. Însă Partidul Poporului nu a mai reușit să intre în Parlament în 1927.

Petru Groza s-a întors la Deva, pentru a se ocupa de afacerile sale. Avea acțiuni la 45 de intreprinderi, deținea mine de aur, bănci, hoteluri și moșii. Totuși, în 1933, el avea să revină în politică la cârma unei formațiuni de stânga, Frontul Plugarilor. Petru Groza a transformat-o într-un satelit al comuniștilor. Aceștia și-au răsplătit tovarășul de drum în 1944, după actul de la 23 august, când Petru Groza a devenit vicepremier în guvernele conduse de generalii Constantin Sănătescu și Nicolae Rădescu.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − 5 =