Clujul rămâne atractiv pentru studenții străini

Clujul continuă să atragă un mare număr de studenți străini. În prezent, cei mai mulți provin din lumea francofonă, adică în special Franța și fostele sale colonii. Însă experții în educație se așteaptă la o creștere a interesului studenților din țări precum Marea Britanie, mai ales că după Brexit este posibilă o nouă devalorizare a lirei sterline în raport cu euro. Astfel, există posibilitatea ca unii dintre tinerii britanici să prefere să își facă studiile în orașe precum Clujul, în care taxele universitare și traiul zilnic sunt mai ieftine decât în marile centre universitare din vestul Europei. De asemenea, tot liniile de studiu în limba engleză atrag tineri și din afara Uniunii Europene.

În ultimele trei decenii, universitățile clujene au dezvoltat linii internaționale de studiu în mai multe limbi. Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai mare și cea mai veche din România și oferă studii în limbile română, maghiară, germană, franceză și engleză. Linia engleză atrage studenți din Statele Unite ale Americii, dornici să înțeleagă societatea europeană.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” oferă studii în română, franceză și engleză. Facultatea cu cei mai mulți studenți străini din România este cea de Medicină, care a înmatriculat peste 2.500 de studenți la liniile franceză și engleză. Cei mai numeroși sunt studenții francezi, însă la linia engleză sunt și mulți studenți din afara Europei.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară are studii în limbile română, engleză și franceză, iar Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are linii de studiu în română, germană și engleză. Din cei aproximativ 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi înmatriculați în universitățile clujene, aproximativ 5.000 sunt studenți străini.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 3 =