Pagina de istorie: Sextil Pușcariu, decorat de Adolf Hitler

În data de 4 ianuarie 1877, în Brașov, venea pe lume Sextil Pușcariu. Era descendentul unei familii de intelectuali: tatăl său, Iosif, era preot, iar unchiul său, Ioan, era istoric. Sextil Pușcariu a fost o mare personalitate în domeniul filologiei, însă în plan politic a fost un adept al extremei drepte. Membru al Senatului legionar, el a fost decorat de Adolf Hitler pentru munca sa de promovare a Germaniei naziste.

Sextil Pușcariu a studiat la Brașov, Leipzig, Paris și Viena. A devenit doctor în filosofie la Leipzig și doctor docent în filologie la Viena. Reputația sa intelectuală excelentă în cercurile vieneze i-a adus numirea ca profesor la Universitatea din Cernăuți, unde a devenit decan al Facultății de Filosofie. În anul 1905, el a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 1914 a devenit membru plin al Academiei.

Sextil Pușcariu, în calitate de lider al românilor din Austro-Ungaria, era apreciat de Regele Ferdinand I. În timpul Primului Război Mondial, în perioada în care România era neutră, Regele Ferdinand I i-a cerut împăratului Franz Jozef să îl scutească de înrolare pe Sextil Pușcariu, însă această rugăminte a rămas fără răspuns. Sextil Pușcariu a fost mobilizat ca ofițer în armata austro-ungară și trimis pe frontul din Italia, în spatele frontului, la serviciul de aprovizionare cu muniție.

Întors la Cernăuți în toamna anului 1918, el a început să editeze ziarul Glasul Bucovinei, prin intermediul căruia milita pentru Unirea cu Regatul României. După Unire, Regele Ferdinand I i-a propus să devină ministru pentru Bucovina în Guvernul de la București, dar Sextil Pușcariu a preferat oferta lui Iuliu Maniu, de a veni la Cluj, pentru a organiza universitatea românească, al cărei prim rector a devenit. Tot el este cel care a înființat și Muzeul Limbii Române la Cluj.

În această perioadă, profesorul clujean a refuzat oferta PNL de a candida pentru un mandat de deputat. Sextil Pușcariu nu era un democrat, ci admira regimurile autoritare. Cu toate acestea, în perioada interbelică a acceptat să devină membru al delegației României la Liga Națiunilor. În țară, Sextil Pușcariu devenise adeptul mișcărilor de extremă dreaptă și credea că a găsit o fundamentare științifică în infamele teorii eugenice promovate de medici clujeni precum Iuliu Moldovan.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =