Comunitățile care dau viață culturii la Cluj

Clujul are o rețea de comunități culturale vibrante. Unele dintre ele au fost create de artiști, iar altele sunt găzduite în centre culturale cu o valoare istorică și arhitecturală deosebită, gestionate de Primărie.

Fabrica de Pensule este o fostă fabrică din perioada comunistă, a cărei administrare a fost preluată de o comunitate de artiști, care au format o federație de organizații neguvernamentale în anul 2009, inclusiv cel mai bine cotat pictor român contemporan, Adrian Ghenie. Este unul dintre cele mai bine cotate centre de artă din Europa Centrală și de Est. Promovează artele vizuale, artele spectacolului, mediere și educație artistică și formare culturală. Federația de artiști a fost formată în anul 2009. Fabrica de Pensule găzduiește atelierele unor artiști, expoziții de artă vizuală, spații dedicate artelor performative, o bibliotecă, atelierele unor artiști și un spațiu de co-working.

Centrul de Interes s-a format după aceeași rețetă: fosta fabrică din perioada comunistă Tehnofrig a fost transformată într-un centru cultural. Cei mai mulți dintre artiști au plecat din Fabrica de Pensule. Spațiul de 2.800 de metri pătrați include galerii de artă, spații pentru proiecte culturale, rezidențe artistice și ateliere de creație. Centrul de Interes este sprijinit de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania.

O altă comunitate de artiști este ZAIN. Este vorba de designeri și arhitecți, care au creat un festival original, apoi un accelerator de design și o academie. Promovează designul industrial, cel grafic, cel textil, cel de obiect, cel urban, precum și arhitectura.

Foto: Dan Bodea

Pe lângă aceste proiecte private, care sunt comunități în adevăratul sens al cuvântului, la Cluj există și spații publice care găzduiesc evenimente culturale. Astfel, Primăria Cluj-Napoca a creat Centrul de Cultură Urbană Casino. Acesta funcționează într-un palat de inspirație vieneză ridicat în secolul al XIX-lea de renumitul arhitect Lajos Pakey. Palatul din Parcul Central a fost reabilitat cu fonduri europene și a devenit unul dintre cele mai șic spații expoziționale și de dezbateri din Transilvania.

Bastionul Croitorilor a fost o parte a vechii cetăți medievale a Clujului. El a fost ridicat de breasla croitorilor, iar forma sa actuală datează de pe vremea principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Și el a fost reabilitat cu ajutorul fondurilor europene. Adăpostește numeroase expoziții și dezbateri, iar la ultimul etaj se află obiectele principelui Emil Racoviță, savant și explorator al Antarcticii.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − 2 =