România a preluat la 1 ianuarie 2019 preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Timp de şase luni, oficialii români trebuie să uite de conflictele de acasă şi să se concentreze pe marile dosare europene, precum Brexit, bugetul UE post 2020 şi imigraţia, potrivit RFI România.

Şi totuşi… disputele politice interne au fost vizibile până în ultima zi a anului 2018, când PSD a făcut un apel la preşedintele Klaus Iohannis să deblocheze situaţia de la ministerele Transporturilor şi Dezvoltării, unde şeful statului nu a acceptat propunerile de miniştri, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale, favorabile Guvernului.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a declarat că ar fi normal ca pe perioada în care România deţine preşedinţia Consiliului UE, premierul să fie persoana care reprezintă ţara la şedinţele Consiliului European, pentru a putea negocia mai bine pentru ţară.

Întrebată dacă preşedintele ar încerca preluarea preşedinţiei Consiliului UE, Viorica Dăncilă a spus că ar fi un lucru nefiresc, pentru că preşedinţia este deţinută de premier şi Guvern. Mai mult, premierul declară că ar fi benefic ca măcar în această perioadă, premierul să participe la şedinţele Consiliului European: “La noi e o situaţie atipică, ce nu e benefică pentru România. Nu intru în competiţii electorale. Miza mea e să avem o preşedinţie de succes. În mod normal, premierul pe timpul preşedinţiei Consiliului UE ar trebui să meargă şi la Consiliul Europen, pentru că dă posibilitatea negocierilor pentru anumite aspecte legate de România. Înţeleg că preşedintele vrea să meargă la Consiliu, dar să lase Guvernul să ducă presedinţia la sfârşit”.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *