Ajun de Brexit. Ultimul Revelion în UE pentru românii din Țara Galilor

Românii au devenit una dintre cele mai mari comunități naționale din Marea Britanie. Potrivit unor statistici, românii i-au depășit ca număr pe irlandezi și pe indieni. Mulți dintre ei privesc cu neliniște incertitudinea generată de Brexit. Printre ei se numără și tot mai numeroasa comunitate de români din Cardiff, capitala Țării Galilor.

Românii au devenit cea de-a doua comunitate națională din Marea Britanie, după polonezi, dar înaintea irlandezilor și indienilor. Potrivit unui reportaj realizat de publicația The Guardian, românii ocupă locuri de muncă vitale pentru economia britanică și sunt, în general, persoane care nu produc probleme autorităților britanice. Această situație este întâlnită și în Cardiff, capitala Țării Galilor. ”Unii dintre românii din acest oraș speră că Brexitul nu va fi transpus în practică”, după cum spune un tânăr din Satu Mare care lucrează în domeniul sanitar în orașul galez.

Alți români cred că Brexitul va avea efecte limitate asupra celor care trăiesc deja în Marea Britanie. ”Va fi un cutremur, dar Regatul Unit va avea puterea să treacă peste consecințele negative ale Brexitului. Ar fi fost mai bine dacă Marea Britanie ar fi rămas în Uniunea Europeană, dar asta este…”, spune o tânără din Cluj, care lucrează în domeniul resurselor umane în capitala Țării Galilor.

Politica britanică este încă împărțită între cei care doresc Brexitul cu orice preț și cei care insistă pentru un al doilea referendum pe această temă. Mulți dintre galezi cred că lucrurile încă pot fi schimbate, iar Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × one =