RFI: Klaus Iohannis respinge propunerile pentru şefia Statului Major

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile ministrului Apărării pentru postul de șef al Statului Major al Armatei. El a anunţat vineri că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministrul Gabriel Leș îl propusese între alţii pe generalul Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și la Uniunea Europeană, potrivit RFI.ro.

”Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută, care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării”, a declarat Klaus Iohannis.

”Această situaţie generată de incompetenţa PSD trebuie rezolvată. După şedinţa CSAT am rezolvat-o, am luat decizia, am semnat şi am trimis spre publicare decretul prin care se prelungeşte mandatul de şef al Armatei pentru generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase şi bine ar fi fost ca această chestiune să-şi fi găsit mai repede soluţionarea, dar în continuare cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce”, a mai spus Klaus Iohannis.

O primă reacție a venit dinspre Guvern.

Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis, prin care îi este prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei nu respectă condițiile de legalitate, a declarat vineri premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă spune că decretul emis de Klaus Iohannis nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

Şefa Executivului afirmă că ”totul pare un scenariu pus în scenă de preşedintele Iohannis de ceva vreme”.

”În spaţiul public apăruse deja informaţia că preşedintele va face un pas în prelungirea mandatului actualului şef al Statului Major şi aş vrea să fie foarte clar, nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Nici în acest caz, preşedintele nu a explicat refuzul, în şedinţa CSAT”, mai declară Viorica Dăncilă.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × four =