ClujToday.ro: Școală de potcovari la USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a demarat un curs de specializare în potcovărie a studenţilor, intenţia proiectului fiind aceea de a crea în acest mod specialişti care să predea, ulterior, această meserie în România, potrivit ClujToday.ro.

 

Iniţiativa acestui curs a pornit în urma depistării unui număr mare de cazuri de cai potcoviţi deficitar, ceea ce poate induce o patalogie severă a animalelor. Pe de altă parte, România duce lipsă de potcovari specializaţi, astfel că mulţi deţinători de cai apelează la experţi din străinătate.

“Am putea compara potcovitul cailor cu încălţămintea noastră, o încălţăminte confortabilă ne fac eviaţa mai uşoară, o încălţămintemai puţin confortabilă, sigur, ne face viaţa un chin. Trebuie văzut acest potcovit ca o măsură idividuală, asta înseamnă că toţi aceşti căluţi sunt specializaţi pe agrement, sport, tracţiune. Ei bine, potcovitul lor trebuie să fie în acord cu domeniul de utilizare. Este un mod de potcovit pentru calul de muncă, alt tip pentru calul de sport, de obstacole, de galop, sunt lucruri care trebuie adaptate şi în funcţie de activitatea sa, cât şi de conformaţia sa anatomică. (…) Sesizând faptul că foarte multe cazuri am avut cu potcovit defectuos, am constatat şi acest lucru, chiar la cai cu pretenţii şi de fapt aşa s-a născut ideea unei şcoli de potcovărie”, a explicat, marţi presei, Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară şi responsabilul Clinicii de Ecvine.

Acesta a precizat că un potcovit eficient poate să aducă un plus de 40 la sută în eficienţa utilizării acelui cal, iar un potcovit defectuos poate să inducă patologii severe la nivelul copitei care poate duce până la căderea copitei.

Un alt scop al proiectului este acela de a revigora o meserie care se pierde în România, după cum spun specialiştii USAMV.

 

Citiți mai mult AICI

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − three =