Republica Moldova devine un hub regional pentru industria automotive

În Republica Moldova, în ultimii ani, a apărut o nouă industrie. Este vorba de industria producătoare de componente auto, care a ajuns să atragă investiții de peste 300 de milioane de euro și să genereze 16.000 de locuri de muncă. Această industrie este strict legată de capitalul german și de comerțul cu România, pentru că 70 la sută dintre componentele auto produse în Republica Moldova sunt exportate în România. Valoarea exporturilor realizate de industria automotive este mai mare decât cea a celebrelor vinuri moldovenești.

Republica Moldova devine un hub tot mai important al industriei automotive. Este vorba de o industrie care a apărut de mai puțin de un deceniu și care a cunoscut o dezvoltare rapidă. Între Prut și Nistru există peste 20 de companii auto importante, cele mai multe în parcurile industriale create sub egida Zonei Economice Libere Bălți. ”În jurul lor a apărut un adevărat ecosistem de intreprinderi mici și mijlocii”, spune directorul Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu.

Dezvoltarea industriei automotive din Republica Moldova este strâns legată de expansiunea acestui domeniu industrial din România, este de părere Veaceslav Ioniță, expert al centrului IDIS Viitorul.

Dezvoltarea industriei automotive este impulsionată în Republica Moldova de dezvoltarea unui sistem de școli duale, create la inițiativa investitorilor germani și austrieci. De asemenea, a fost creat un cluster al companiilor moldovenești din domeniul producției de componente pentru industria auto, care oferă cadrul necesar dezvoltării unor proiecte majore în acest domeniu, inclusiv prin atragerea unor noi investitori interesați de forța de muncă ieftină și bine pregătită.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 4 =