Câți ingineri lipsesc din economia românească

Din economia românească lipsesc între 100.000 și 200.000 de ingineri, potrivit unor estimări ale reprezentanților Alianței Române a Universităților Tehnice. În prezent, universitățile românești au ajuns la limită și sunt domenii în care, efectiv, din cauza lipsei profesorilor, nu pot suplimenta numărul locurilor la licență, masterat sau doctorat. De aceea, reprezentanții universităților tehnice caută soluții pentru restructurarea studiilor, iar una dintre soluții ar fi reducerea studiilor de licență de patru la trei ani.

Criza de forță de muncă din economia românească este resimțită în domeniile inginerești. Cel mai acut, criza este resimțită în domeniile de înaltă tehnicitate, spune rectorul Universității Tehnice Cluj-Napoca, Vasile Țopa.

Universitățile românești și-au atins capacitatea maximă și, din cauza lipsei profesorilor, nu pot mări numărul locurilor scoase la admitere. De aceea, reprezentanții universităților explorează posibilitatea de a reforma studiile. Una dintre variante ar putea fi trecerea la un ciclu de licență de trei ani și la masteratul de doi ani, spune prorectorul Universității Politehnice din București, Valentin Năvrăpescu.

Criza de forță de muncă a fost remarcată și de antreprenorii privați. Una dintre soluțiile vehiculate de ei este importul de forță de muncă. În Cluj există companii care doresc să aducă informaticieni din Vietnam.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − six =