Pagina de istorie: Sever Bocu, încă un luptător pentru Unire ucis de comuniști

Sever Bocu a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai românilor bănățeni și, totodată, unul dintre cei mai consecvenți luptători pentru Marea Unire din 1918.

A fost condamnat la moarte de autoritățile austro-ungare, însă cei care aveau să îl ucidă prin frig și înfometare au fost comuniștii.

Sever Bocu a venit pe lume la 19 noiembrie 1874, într-o familie de lângă Lipova, deja angrenată în lupta națională. Bunicul său, Pavel Bocu, moț din satul Lazuri, fusese tras pe roată ca urmare a participării sale la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.

Tatăl său, Gheorghe Bocu, de profesie învățător, a fost închis de autoritățile austro-ungare pentru că a răspândit Doina lui Lucaciu, care plângea soarta memorandiștilor din 1892. Doina lui Lucaciu era considerată drept cântec subversiv de către autoritățile maghiare.

Sever Bocu a studiat în satul natal, apoi la Lipova. S-a înscris la Liceul Maghiar din Arad, însă a fost exmatriculat cu puțin timp înainte de bacalaureat, pentru că a refuzat să poarte o panglică cu tricolorul maghiar. A studiat apoi la Academia Comercială din Viena.

Întors în țară, a fost angajat la banca Transilvania din Sibiu. Însă, deși avea o slujbă bine plătită, Sever Bocu a demisionat pentru a deveni redactor al ziarului Tribuna.

În calitate de jurnalist, el a participat la conferința din 1892 a Partidului Național Român, care a decis înaintarea Memorandumului către împăratul Franz Jozef. S-a întors la Lipova, unde a organizat un miting de susținere a memorandiștilor.

A fost arestat și trimis la Timișoara, pentru a fi anchetat. După eliberare, Sever Bocu a plecat la Paris, la studii. Întors acasă, a devenit contabil la o bancă din Lipova, dar a demisionat din nou pentru a deveni ziarist la Tribuna din Arad.

Articolele sale critice i-au adus trei condamnări la închisoare din partea autorităților maghiare.

Citiți mai multe despre destinul lui Sever Bocu pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen + 6 =