Oamenii de afaceri clujeni, interesați de perspectivele oferite de Bursa de Valori București

Reprezentanții Bursei de Valori București (BVB) și ai KPMG s-au întâlnit cu lideri ai mediului de business din Cluj interesați de perspectivele oferite de piața de capital din România. Întâlnirea a fost organizată în contextul în care listarea la Bursa de Valori București a demonstrat că firmele care au făcut acest pas și-au îmbunătățit capacitatea de a finanța creșterea activității, dezvoltarea și investițiile, a crescut motivarea angajaților și a sporit credibilitatea companiei în raport cu partenerii de afaceri. Clujul este în prezent cel mai important centru de business din România după București, iar listarea mai multor companii clujene la Bursa de Valori București ar aduce un plus de capital în comunitate, ar spori vizibilitatea unor companii care performează și ar aduce un plus de dinamism economiei din capitala Transilvaniei. Deja, multe dintre companiile clujene au dobândit maturitatea necesară pentru a face acest pas, de aceea reprezentanții BVB au decis să prezinte antreprenorilor clujeni avantajele oferite de acest proces. Întâlnirea a fost coordonată de Cezar Furtună, Partener, Coordonatorul Departamentului de Audit al KPMG în România.

„Ca etapă preliminară în vederea listării la Bursă, companiile ar trebui să-și efectueze o proprie evaluare a gradului de pregătire, începând să se administreze ca o companie listată chiar înainte de a trece prin procesul de ofertă publică, prin punerea în aplicare a sistemelor de control intern și de raportare financiară și a structurii de guvernanță corporativă, pentru a evalua din timp posibilitatea satisfacerii cererilor de la investitori și de reglementare. Acest exercițiu facilitează evidențierea ariilor care necesită atenție pentru a fi bine pregătite, pentru a reduce riscul și pentru a evita surprize semnificative”, a subliniat Cezar Furtună, Partener, Coordonatorul Departamentului de Audit al KPMG în România. 

Reprezentanții Bursei de Valori București și cei ai KPMG au oferit informații legate de procedurile de listare, precum și de modul în care fondatorii își pot păstra controlul asupra companiilor după listare, iar cel care a subliniat avantajele listării la bursă a fost CEO-ul BVB, Adrian Tănase.

”Bursa este un partener real pentru orice antreprenor care  dorește să-și dezvolte compania către un alt nivel, este locul unde valoarea activelor unei astfel de companii se maximizează. Bursa are cerințe de transparență si guvernanța corporativă, iar respectarea acestor cerințe se traduce într-o conducere mai eficientă a respectivei companii și în final într-o evaluare mai bună a acesteia de către investitori. Aceste aspecte ar trebui să coincidă cu interesul antreprenorilor de a-și lista companiile la bursă. O companie listată  este evaluată mai bine decât o companie închisă, pentru că atât investitorii, cât și partenerii comerciali și financiari ai unei companii listate remunerează transparența si eficiența acelei companii. Listarea unei companii nu înseamnă că acea companie nu mai poate avea o relație de finanțare cu o bancă. Ea poate să continue să se finanțeze și prin credit bancar, dar pentru o bancă, o companie listată tinde să arate mai bine din punct de vedere al solvabilității – datorită acestei transparențe pe care compania o manifestă pe Bursă, acest lucru traducându-se în costuri de finanțare mai mici”, a declarat Adrian Tănase.

Leaderul biroului KPMG din Cluj, Horațiu Mihali, care îndeplinește funcția de director, crede că aceasta este una dintre cele mai potrivite perioade pentru listarea la bursă. ”Comunitatea de afaceri din Cluj parcurge o etapă cu o dinamică de dezvoltare fără precedent. O parte semnificativă are legătură cu tehnologia și industria IT, precum și cu serviciile financiare, automotive și altele care se consolidează la Cluj. Considerăm că există multe companii care activează în această zonă și care se pot uita cu curaj către această nouă etapă de dezvoltare. O listare are șanse de succes mai mari dacă brandul respectiv este recunoscut local de către potențialii investitori dar și de către consumatori din publicul larg”, a declarat Horațiu Mihali.

Listarea la bursă poate fi un proces care să impulsioneze dezvoltarea companiei, este de părere Duagi Gunay, manager KPMG Legal. ”Antreprenorii din România ar trebui să se uite mai cu atenție la piața de capital locală pentru a atrage finanțare sau pentru a face un exit. Printre multiplele beneficii ale unei listări menționez doar faptul că statutul de societate publică obligă la eficiență și dezvoltare a afacerii atât națională dar și internațională, prin cadrul și regulile de guvernanță pe care le are societatea odată admisă la tranzacționare, lucru care nu se întâmplă cu o societate închisă. Recomandăm societăților care doresc să înceapă un proces de listare să ia legătura din timp, cu BVB, intermediarul și auditorii. De asemenea, implicarea timpurie a avocaților în procesul de listare este esențială pentru a avea succes, având în vedere ca va fi nevoie, după caz, de restructurarea grupului, crearea unei societăți holding, modificări în cadrul conducerii sau numirea unor noi comitete, precum cele de audit sau de renumerație. În final, vestea bună pentru antreprenorii români este că, deși procesul de listare poate părea complex, acesta este ușor de realizat dacă sunt urmate unele reguli, având în vedere că elementele tehnice complexe sunt rezolvate de avocații, auditorii și consultanții desemnați, in timp ce antreprenorul poate continua să se concentreze pe extinderea afacerii și stabilirea direcției în care se va îndrepta societatea după listare”, a spus Duagi Gunay.

În opinia Andreei Vasilescu, partener în domeniul auditului, informațiile financiare riguroase sunt absolut esențiale. ”Rolul auditorului într-o listare este unul semnificativ, pentru că situațiile financiare ale companiei reprezintă o parte importantă din Prospectul de emisiune. Este vorba de informații cheie pentru investitori și analiști, pe baza cărora aceștia își iau deciziile economice. Un audit riguros are rolul de a spori încrederea investitorilor în situațiile financiare.  Auditorul joacă un rol foarte important nu numai în cadrul procesului de listare, ci și înainte și după listare. Listarea la bursă este provocatoare din punct de vedere al unor reguli contabile noi, cerințe de raportare complexe, presiuni asupra timpului și asupra resurselor umane.  După listare, raportările financiare sunt unele dintre cele mai importante știri care trebuie transmise publicului, în termene mult mai strânse față de cele anterioare listării. În acest context, rolul auditorului este critic, iar colaborarea dintre auditor și echipa de conducere a companiei este esențială pentru asigurarea unor raportări de calitate și la timp”, a declarat Andreea Vasilescu.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen + four =