Calea Marii Uniri, expoziție la Muzeul de Artă din Cluj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) organizează, în perioada 7 – 25 noiembrie 2018, expoziţia „Calea Marii Uniri. Atelierul artistului”, cu lucrări realizate de artiștii Mirela Ungureanu (România) și Tommy Barr (Irlanda). Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 9 noiembrie, ora 18.00, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca în prezenţa celor doi artiști: Mirela Ungureanu și Tommy Barr și a curatorului expoziţiei, dr. Ioana Filipescu. Seara deschiderii oficiale a evenimentului va fi precedată de un workshop în care cei doi pictori vor interacționa cu vizitatorii.

Expoziția va reuni rezultatele colaborării dintre doi pictori ce provin din spații culturale diferite. Aceștia vor elabora în paralel teme și motive artistice din peisajul cultural al României actuale și din perioada Marii Uniri. Workshop-ul și expoziția sunt un joc și o invitație pe care artiștii o adresează publicului, prin care acesta va fi solicitat să identifice atât motive și detalii din perimetrul Muzeului de Artă din Cluj, cât și figuri istorice din prima jumătate a secolului XX. 

Pentru Mirela Ungureanu tema a constituit o provocare și totodată un prilej de dialog cu persoane de vârste și medii socio-culturale diferite. Tema interviurilor s-a concentrat pe simbolismul și importanța istorică a Marii Uniri. Cele mai semnificative răspunsuri s-au concentrat în jurul Cetății de la Alba Iulia unde s-a înfăptuit unirea regiunilor istorice ale României și în cea constituită de elita politică responsabilă cu orchestrarea acestui eveniment istoric.

Proiectul pictoriței menține ideea de unire și la nivelul exprimării vizuale, prin asamblarea unor peisaje abstracte de mici dimensiuni sub forma mai amplă a hărților regiunilor istorice ale României. Construcția finală a hărții României întregite va reveni privitorului angajat activ în mesajul vizual. O a doua instalație va avea ca temă centrală spațiul românesc, evenimentele de la Alba Iulia și va cuprinde picturi în tehnica ulei pe pânză, cu fragmente ale momentului 1918, atât episoade istorice, cât și portrete ale protagoniștilor unirii. Sub această formă se va evoca vizual Calea Marii Uniri, care a materializat pictural interviurile realizate de artistă în primăvara anului 2018, cu scopul îndeplinirii acestei expoziții.

Artistul irlandez Tommy Barr pornește dintr-o direcție opusă față de Mirela Ungureanu, și anume dinspre microcosmosul și destinul obiectelor și motivelor de mici dimensiuni împrăștiate de-a lungul vremii pe calea unirii. Desenele și picturile sale se inspiră cu precădere din colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca. 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − nine =