Pagina de istorie: Ascensiunea și decăderea lui Benito Mussolini

La sfârșitul lunii octombrie 1922, începea una dintre cele mai lungi dictaturi din Europa. Benito Mussolini devenea prim-ministru al Italiei, după Marșul asupra Romei, prin care Regele Italiei, Victor Emanuel al III-lea, a fost silit să cedeze în fața amenințării unui război civil.

Dictatura lui Mussolini s-a sfârșit abia în aprilie 1945, când conducătorul fascist a fost prins și executat de partizanii comuniști.

Benito Mussolini a fost fiul unei învățătoare și al unui muncitor cu simpatii socialiste. Tânărul italian a devenit militant socialist încă din adolescență și a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni din motive disciplinare. A reușit, totuși, să își ia bacalaureatul și, în 1902, a plecat în Elveția, unde a avut probleme cu autoritățile din cauza vagabondajului și a încăierărilor la care lua parte. Benito Mussolini s-a întors în Italia în 1904, pentru a-și satisface stagiul militar. Apoi, până în 1908, a lucrat ca învățător, iar din 1909 s-a mutat la Trieste, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar.

Benito Mussolini a devenit redactor al unui ziar socialist și a cunoscut-o pe Ida Irene Dasler. Cei doi au avut un fiu, pe care Benito Mussolini nu l-a recunoscut niciodată. După ce a devenit dictator, Benito Mussolini i-a închis pe amândoi într-un azil de nebuni, unde au fost uciși. Gazetarul Mussolini a intrat în conflict cu autoritățile austro-ungare, deoarece el făcea propagandă pentru alipirea Triestului la Italia. Drept urmare, Benito Mussolini a fost expulzat. S-a întors în Italia, unde a lucrat la un ziar socialist la Forli, apoi a devenit șeful celui mai mare ziar socialist, Avanti, cu un tiraj de 100.000 de exemplare.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three − 1 =