Pagina de istorie: Acum 89 de ani se prăbușea Bursa de pe Wall Street

Prăbușirea bursei de pe Wall Street s-a produs pe fondul unor semne ale recesiunii. Încă din iunie 1929 începuse să scadă producția de oțel și de automobile, ritmul construcțiilor încetinise, iar în consecință numărul șomerilor a crescut.

Prăbușirea bursei s-a produs în contextul unui boom speculativ care începuse în 1926. Prețul acțiunilor creștea spectaculos, iar mulți americani au început să se împrumute de la bănci pentru a cumpăra acțiuni. La rândul lor, băncile acceptau acțiuni drept garanții pentru creditele acordate. Totalul fondurilor bancare implicate în astfel de speculații a crescut de la 2,5 miliarde de dolari la 6 miliarde de dolari, în perioada 1926 – 1929.

În 1929, guvernul american a început să încurajeze creșterea dobânzilor, pentru a limita împrumuturile speculative, dar deja era mult prea târziu. Joi, 24 octombrie 1929, dimineața, pe bursă au fost scoase la vânzare 12 milioane de acțiuni, dar cumpărătorii au încetat să apară. Cotațiile bursiere au început să scadă de la o oră la alta, iar lumea a fost cuprinsă de panică. După închiderea bursei, panica s-a mutat în stradă, iar unii investitori nenorocoși s-au sinucis.

Timp de cinci zile la rând, unda de șoc s-a propagat în întreaga lume. Debitorii care luaseră împrumuturi pentru a cumpăra acțiuni s-au trezit ruinați, la fel ca și creditorii care acceptaseră să acorde împrumuturi garantate cu acțiuni.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 15 =