Turismul renaște în Abrud în anul Centenarului

Anul Centenarului a dus la renașterea interesului pentru turismul istoric în Abrud. Micul oraș din Munții Apuseni are o densitate extraordinară de case și monumente istorice. Pe o rază de doar un kilometru se află zeci de biserici și de case legate de istoria unor personalități precum Horia, Avram Iancu, Nicolae Bălcescu, Alexandru Golescu, Ioan Buteanu, Petru Dobra sau Alexandru Șterca-Șuluțiu. Turiștii vin la Abrud deopotrivă pentru a vizita aceste locuri importante, cât și pentru a se bucura de frumusețea naturii.

Centrul Abrudului a scăpat neurâțit în anii comunismului, astfel că orășelul și-a păstrat farmecul de acum 170 de ani, când aici se întâlneau revoluționarii de la 1848. În acest an al Centenarului, Abrudul a început să reintre pe harta turistică a Transilvaniei. Mai întâi, au fost excursiile organizate de profesorii de istorie, iar acum elevii își aduc părinții cu ei pentru a revedea monumentele istorice din inima Țării Moților, spune cântărețul Bogdan Nicolae Andone, care promovează intens orașul în care trăiește de mai mult de trei decenii. ”Anul acesta au început să revină turiștii în orașul nostru. Iar acest lucru este bun pentru oraș”, a spus Bogdan Nicolae Andone.

Numărul de turiști ar fi și mai mare dacă drumurile de acces spre Abrud ar fi mai bune, spune unul dintre localnici, Liviu Bucur. ”Infrastructura este marea noastră durere. La sărbători, toată lumea vorbește de Țara Moților, dar atunci când vine vorba de alocat bani pentru repararea drumurilor, toată lumea ne uită”, spune Liviu Bucur.

Turiștii care ajung în Abrud pot vizita vechea biserică greco-catolică în care a slujit odinioară mitropolitul Alexandru Șterca-Șuluțiă, biserica romano-catolică ce păstrează un portal gotic din secolul al XII-lea, biserica reformată calvină sau cea unitariană. De asemenea, poate fi văzută casa în care a fost plănuită arestarea lui Horea, Cloșca și Crișan, cea în care a locuit prefectul de la 1848, Ioan Buteanu, ori cea în care s-au întâlnit Avram Iancu cu Nicolae Bălcescu. În plus, la sfârșit de săptămână, un austriac pasionat de istoria căilor ferate oferă și posibilitatea de a călători cu Mocănița cale de 10 kilometri, până la Câmpeni.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 18 =